Linkovi

Kubanske cigare osvajaju tržište u SAD?


Kubanske cigare
Kubanske cigare

Mogućnost ukidanja višedecenijskog trgovinskog embarga Kubi povod je za zabrinutost američkih proizvođača cigara koji bi mogli da se suoče sa oštrom konkurencijom, zbog popularnosti kubanskih cigara.

Međutim, ljudi koju upravljaju poslednjom velikom fabrikom cigara u Tampi, na Floridi, kažu da se dugo vremena bave tim poslom i da očekuju da će to biti slučaj i u budućnosti.

U fabrici cigara Džej. Si. Njuman u istorijskoj četvri Ibor siti u Tampi, 130 radnika pravi 60 hiljada cigara dnevno. Mašine mjere preciznu količinu duvana, dok radnici pažljivo sijeku list u koji se uvija cigara.

Ako, kako se predviđa, kubanski proizvođači osvoje 70 odsto američkog tržišta vrhunskih cigara, ova fabrika bi mogla da snosi posljedice toga. Međutim, potpredsjednica kompanije Džej. Si. Njuman, Šanda Li, kaže da će kompanija i dalje biti uspješna, zahvaljujući kombinaciji stare tehnologije i inovacija u uzgajanju duvana i proizvodnji.

“Kompanija Džej. Si. Njuman već prodaje u 83 zemlje, tako da su nam kubanske cigare duže vrijeme konkurencija van Sjeverne Amerike.”

Iako je Njuman poslednja fabrika, u Ibor sitiju se nalazi i mali proizvođač Tabanero, koji pravi 500 cigara dnevno. Takođe ima klijente u zemljama koje nemaju embargo prema Kubi, zbog čega dobro poznaje kubanske cigare. Džim Kolins iz kompanije kaže da se stranim kupcima sviđa cijena i ukus Tabanerovih cigara.

“Vau, 25 dolara za cigaru, kubansku cigaru? Ili mogu da u Tabaneru potrošim 8 do 10 dolara na cigaru koja takođe ima sjajnu aromu.”

Ekspert industrije cigara, Dejvid Savona, kaže da su kubanski proizvodi veoma dobri, ali smatra da su predviđanja da će uskoro osvojiti većinu američkog tržišta “nerealna”.

"Industrija kubanskih cigara svakako će željeti dio američkog tržišta. Riječ je o najvećem tržištu cigara u svijetu, koje im je bilo nedostupno više od 50 godina. Povećanje porizvodnje cigara je teško, ne može da se uradi brzo.”

Istorijska četvrt Ibor siti, u Tampi, nekada je bila svjetska prijestonica cigara. Sve je pokrenuo industrijalac Visente Martinez – Ibor, koji je ovdje premjestio svoje operacije u potrazi za zemljom i radnom snagom. Od stotinu fabrika, većina je sada zatvorena, dok su u Iborovoj sada kancelarije. Istoričar i bloger Tom Ufer kaže da su tom doprinijeli ekonomski problemi, kao i konkurencija iz inostranstva gdje su zarade manje.

“Bilo je jeftinije odseliti se u Dominikansku Republiku ili Honduras ili Nikaragvu i praviti cigare sa lokalnom radnom snagom.”

Strana konkurencija možda jeste jedan od problema, ali potpredsjednica Džej. Si. Njumana kaže da su američki porezi i propisi veća prijetnja za njenu kompaniju od eventualnog kubanskog izvoza.

XS
SM
MD
LG