Linkovi

SAD usporavaju povlačenje iz Avganistana


Avganistanski i američki predsednik, Ašraf Gani i Barak Obama, na konferenciji za novinare u Beloj kući
Avganistanski i američki predsednik, Ašraf Gani i Barak Obama, na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik Barak Obama najavio je da će 9800 američkih vojnika ostati u Avganistanu do kraja godine, uprkos ranijim planovima da se taj broj prepolovi.

Predsednik Obama je ranije najavio smanjenje trupa na 5500 do kraja godine i još više do kraja njegovog mandata, početkom 2017.

Obama je danas, na konferenciji za novinare sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, poručio da je Avganistan i dalje opasno mesto, te da su Sjedinjene Države odlučne da očuvaju napredak koji su američke snage postigle u zemlji. On je međutim naglasio da revidirani plan ne menja vremenski okvir za gotovo potpuno povlačenje iz Avganistana do 2016. godine.

“Datum za konačno povlačenje snaga se neće promeniti. Međutim, moja, i procena generala Kembela i drugih na terenu je da vredi obezbediti ovaj dodatni vremenski okvir kako bi pomogli avganistanskim bezbednosnim snagama da uspeju.”

“Fleksibilnost koja je predviđena za 2015.godinu biće iskorištena za ubrzanje reformi kako bi se osiguralo da su avganistanske bezbednosne snage bolje vođene, opremljene i obučene i da su usredsređene na svoju suštinsku misiju“, naglasio je avganistanski predsednik i zahvalio se američkim poreskim obveznicima čiji je, kako je naveo, teško zarađen novac omogućio američku vojnu misiju u njegovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG