Linkovi

Ruska opozicija gubi momentum


Opozicioni demonstranti u centru Moskve protestuju povodom Putinove pobede na predsedničkim izborima
Opozicioni demonstranti u centru Moskve protestuju povodom Putinove pobede na predsedničkim izborima

Hiljade demonstranata okupile su se u centru Moskve da izraze protest zbog trećeg mandata Vladimira Putina na položaju predsednika Rusije, ali današnje okupljanje nije dostiglo razmere prethodnih demonstracija, tako da bi to mogao da bude znak da opozicija gubi momentum.

Levičarski opozicioni lider Sergej Udaltsov jedan je od nekoliko osoba koje su danas uhapšene u Moskvi, pošto je pokušao da povede masu u nedozvoljenu šetnju na kraju mitinga. Na skupu u San Peterburgu, koji takođe nije bio dozvoljen, uhapšeno je oko 40 ljudi.

Demonstranti su želeli da ospore vlast Putina, koji je na predsedničkim izborima 4. marta osvojio 64 odsto glasova. Protesti protiv njega počeli su još u decembru, posle optužbi za krađu na parlamentarnim izborima, na kojima je njegova vladajuća stranka Ujedinjena Rusija osvojila 238 od ukupno 450 poslaničkih mesta.

Putin je bio predsednik od 2000. do 2008, ali prema ustavu nije mogao da se kandiduje za treći uzastopni mandat. Poslednje četiri godine obavlja funkciju premijera.

XS
SM
MD
LG