Linkovi

Čečenski ekstremista preuzeo odgovornost za napade u Moskvi


Vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov prihvatio je odgovornost za prekjučerašnje bombaške napade u moskovskom metrou. Umarov, koji predvodi islamske ekstremiste u Čečeniji i obližnjim regionima ruskog Severnog Kavkaza, kaže da je lično naredio napade.

Na video poruci postavljenoj na nezvanični veb sajt islamističkih pobunjenika, Umarov kaže da je dvostruki bombaški napad bio osveta za ubijanje civila na Kavkazu koje su izvršili pripadnici ruskih bezbednosnih snaga.

Jedna od dve metro stanice se nalazi u neposrednoj blizini sedišta ruske Federalne bezbednosne službe. U tim napadima je poginulo 39 osoba. Čečenski vođa je rekao da će se napadi nastaviti.

Danas su inače dva bombaša samoubica izvršila napade u Dagestanu, na jugu Rusije, u kojima je poginulo najmanje 12 ljudi. Eksplozije su se dogodile u Kizljaru, u blizini dagestanske granice sa Čečenijom. Među poginulima je najmanje devet policajaca, uključujući i komandanta gradske policije. Dagestanski ministar unutrašnjih poslova je izjavio da je prvi napadač detonirao eksploziv u trenutku kada je saobraćajc pokušao da zaustavi njegovo vozilo. Drugi bombaš odeven u policijsku uniformu, detonirao je eksploziv kada su se policajci i prolaznici okupili oko mesta prve eksplozije. Najmanje 23 osobe su ranjene.

Premijer Vladimir Putin je izjavio da je moguće da je iza svih tih napada – u Moskvi i Dagestanu - ista teroristička organizacija. Vlasti su saopštile da su napade u Moskvi izvele dve žene povezane sa islamskim pobunjenicima u nemirnim republikama na jugu Rusije.

XS
SM
MD
LG