Linkovi

Moskva: Odgovorićemo na američke poteze


Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Poland, Hungary, Russia
Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Poland, Hungary, Russia

Rusija je najavila da će da pojača svoje snage duž zapadnih granica ako Sjedinjene Države trajno rasporede teško naoružanje i trupe u istočnoj Evropi i baltičkim državama.

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva za odbranu, general Jurij Jakubov, poručio je da bi američki plan, ukoliko se realizuje, bio najagresivniji potez Pentagona i NATO-a od Hladnog rata i da Rusija ne bi imala izbora nego da ojača svoje snage u zapadnom strateškom smeru.

Portparol Pentagona Stiv Voren rekao je da je plan da se rasporedi teška oprema i oružje u istočnoj Evropi "nešto što Sjedinjene Države rade u cilju obuke", te da Sekretarijat za odbranu i dalje razmatra lokacije. Upitan da prokomentariše izjave ruskih zvaničnika, Voren je naveo da je čisto reč o stacioniranju opreme kako bi se poboljšali kapaciteti za sprovođenje obuke.

Njujork tajms preneo je u nedelju da će Sjedinjene Države, ukoliko to odobre sekretar za odbranu Eš Karter i predsednik Barak Obama, rasporediti borbena vozila i do pet hiljada vojnika u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji, Poljskoj i moguće Mađarskoj.

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonijak rekao je da plan predviđa raspoređivanje američkih tenkova i druge opreme u Poljskoj, da je o tome razgovarao sa američkim vojnim zvaničnicima u Vašingtonu prošlog meseca i da je dobio uveravanja da će odluka uskoro biti doneta.

XS
SM
MD
LG