Linkovi

Rusija: SAD krše ljudska prava


Rusija kritikuje SAD zbog kršenja ljudskih prava u pritvornom centru u zalivu Guantanamo na Kubi
Rusija kritikuje SAD zbog kršenja ljudskih prava u pritvornom centru u zalivu Guantanamo na Kubi

Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je Sjedinjene Države za kršenje ljudskih prava kod kuće i u inostranstvu, u svom prvom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu.

U danas objavljenom izveštaju Sjedinjene Države se kritikuju što nisu zatvorile vojni zatvor u Zalivu Gvantanamo na Kubi, a Bela kuća se optužuje da štiti zvaničnike i agente Centralne obaveštajne agencije od sudskog gonjenja. U izveštaju se takodje kritikuje, kako je rečeno, mešanje američkih vlasti u privatan život gradjana i ukazuje da je situacija u Sjedinjenim Državama „daleko do ideala“ koje propoveda Vašington.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je do sada oštro kritikovalo američke optužbe za kršenje ljudskih prava u Rusiji, objavljivane u godišnjim izveštajima Državnog sekretarijata o stanju ljudskih prava u svetu.

Ruska agencija Interfaks navodi da je portparol zadužen za ljudska prava u ruskom ministarstvu, Konstantin Dolgov, na konferenciji za novinare optužio i NATO - za kršenje ljudskih prava tokom ovogodišnjeg konflikta u Libiji. Interfaks prenosi da je portparol rekao da Rusija veruje da je potrebna „nepristrasna istraga“ kršenja medjunarodnog humanitarnog prava u Libiji.

XS
SM
MD
LG