Linkovi

Rusija: Turska kupuje naftu od Islamske države


Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov
Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov

Rusko ministarstvo odbrane iznelo je - kako tvrdi - dokaz da je Turska umešana u ilegalnu trgovinu naftom sa terorističkom Islamskom državom, optužujući turski državni vrh, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i članove njegove porodice, za saučesništvo.

Nazivajući Islamsku državu “apsoluntim liderom” u međunarodnom terorizmu, zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je na brifingu u Moskvi da teroristi u Siriji zarađuju oko dve milijarde dolara godišnje od ilegalnog eksploatisanja nafte – novac koji zatim koriste da regrutuju i naoružaju teroriste “širom sveta”.

“Zato je ID toliko zaštitnički nastrojena prema objektima za ilegalnu proizvodnju nafte u Siriji i Iraku”, rekao je Antonov i istakao da “je glavna mušterija za tu naftu ukradenu od njenih legitimnih vlasnika – Sirije i Iraka – Turska”. Antonov je takođe rekao da prema informacijama koje je primio, "najviši politički vrh u zemlji, predsednik Erdogan i njegova porodica, umešani su u kriminalne radnje”.

Ipak, nikakav konkretan dokaz o Erdoganovoj umešanosti u preprodaji nafte Islamske države nije predstavljen na konferenciji za novinare.

Turski lider oštro je reagovao na ruske optužbe istakavši da niko nema pravo da širi takve klevete, a optužbe Moskve odbacio je i Vašington.

Načelnik ruskog generalštaba, Sergej Rudskoj rekao je danas na konferenciji za novinare da postoje tri glavne rute za prevoz nafte iz Sirije i Iraka u Tursku. Jedna iz Sirije vodi zapadno do turskih luka u Sredozemnom moru; druga prolazi kroz Siriju severno do naftne rafinerije u turskoj oblasti Batman, dok treća iz severnoistočne Sirije i severozapadnog Iraka ide do “glavne baze za dalju isporuku” u turskom gladu Ćizre.

Rudskoj je pokazao satelitske snimke napravljene u različita vremena u poslednjih nekoliko meseci. Na svakom snimku se vide stotine kamiona, a na nekoliko čak i hiljade prema njegovim rečima. Rudskoj tvrdi da se u cisternama prevozi nafta Islamske države koja ili prelazi na tursku teritoriju ili ide ka Turskoj.

XS
SM
MD
LG