Linkovi

Rusija: Kontroverzni Zakon o izdaji


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Na osnovu nacrta novog Zakona o izdaji, davanje štetnih informacija inostranim nevladinim organizacijama proglašava se kriminalnim delom

Gornji dom ruskog parlamenta, odnosno Savet federacije, danas je usvojio sporni nacrt novog Zakona o izdaji, na osnovu kojeg se davanje štetnih informacija nevladinim organizacijama sa sedištem u inostranstvu, proglašava kriminalnim delom. Sada se očekuje da zakonski predlog potpiše predsednik Vladimir Putin.

Na osnovu sadašnjeg zakona, izdaja višeg reda se definiše kao špijunaža ili druga vrsta pomoći stranoj zemlji, štetna za rusku spoljnu bezbednost. Novim zakonom se delo proširuje i obuhvata poteze koji se definišu kao delo protiv ruskog „ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalne i državne celovitosti“. Novi zakon se odnosi na međunarodne organizacije, kao i na strane države.

Organizacija „Hjuman rajts voč“ i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, prošle nedelje su izrazile zabrinutost zbog moguće zloupotrebe predloženog zakona. Moskva tvrdi da se zakon donosi radi pojačanja bezbednosti. Nacrt zakona je prošle nedelje usvojen u Donjem domu ruskog parlamenta sa velikom većinom.

Ove godine je bez teškoća već usvojena serija ruskih zakona kojima se ograničavaju građanske slobode i strani uticaj. Među njima su zakoni kojima se kriminalizuje kleveta, na crnu listu stavljaju vebsajtovi koji sadrže ono što se zvanično proglasi nepoželjnim materijalom, pojačavaju organičenja rada nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva i ograničavaju javni protesti.
XS
SM
MD
LG