Linkovi

Moskva: “Ruski brodovi gadjali ISIS”


Ruski vojni avion (Snimak ruskog Ministarstva odbrane)
Ruski vojni avion (Snimak ruskog Ministarstva odbrane)

Rusija, koja sprovodi vazdušne napade u Siriji, kaže da je upotrebila svoja četiri ratna broda u Kaspijskom moru da bi lansirala rakete na ciljeve Islamske države u toj ratom razorenoj zemlji.

Video snimci na društvenim medijima navodno prikazuju ruske vazdušne napade i kopnene trupe sirijske armije, koji gadjaju pobunjeničke položaje u sirijskim pokrajinama Hama i Idlib.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati nasilje u Siriji, takođe prenosi da su u današnjim ruskim vazdušnim napadima pogođeni Hama i Idlib, a da su sirijski vojnici u toj oblasti koristili projektile zemlja-zemlja.

Obrativši se novinarima posle jučerašnjeg pretresa u senatskom Odboru za oružane snage, senator Džon Mekejn je za TV stanicu Alhura izjavio da je ruski upad u turski vazdušni prostor “veoma zabrinjavajući”, baš kao i bombardovanje koje Moskva sprovodi u Siriji.

“Sada je jasno da Rusija gađa samo ciljeve umerene opozIcije, a ne Islamsku državu, dok naš državni sekretar i predsednik nastavljaju da budu zapanjeni ponašanjem Moskve i govore da će se Rusi zaglibiti u ovaj rat. E pa, Rusi ostvaruju sve svoje ciljeve. Svi znaju da Rusija pobeđuje”.

Takođe danas, lider sirijske pobunjeničke grupe Liva Sukor al Dabal, koju obučavaju SAD, izjavio je za Rojters da je u ruskim vazdušnim napadima uništeno glavno skladište oružja njegove grupe u pokrajini Alepo, a da su prošle nedelje ruski vojni avioni gađali kamp za obuku te grupe u Idlibu.

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane rekao je da će se ruski i američki bezbednosni stručnjaci sastati u cilju diskusija o predlozima za “koordinaciju akcija u borbi protiv” ekstremista Islamske države u Siriji. Mekejn je te razgovore okarakterisao kao pružanje ustupaka.

XS
SM
MD
LG