Linkovi

Rusija i SAD saradjuju u svemiru


Svermiska kapsula Sojuz
Svermiska kapsula Sojuz

Međunarodna svemirska stanica, čija izgradnja je koštala 100 milijardi dolara, trebalo bi da bude završena ove godine, posle čega će američka svemirska agencija NASA povući iz upotrebe svoja tri preostala šatla. Posle toga, američki astronauti će do pomenute stanice doletati ruskim raketama.

Kada je 1961. godine Sovjetski Savez prvi poslao svog kosmonauta Jurija Gagarina u svemir bila je to velika pobeda u takozvanom Hladnom ratu. Današnja Rusija sprema se da u aprilu obeleži 50. godišnjicu tog leta, ali se istovremeno sprema za nekada nezamislivu saradnju sa nekadašnjim protivnikom, Sjedinjenim Državama.

NASA je odustala od planova da izgradi novu orbitalnu letelicu pa se sada u tome utrkuju američke privatne firme. U međuvremenu, Amerika će plaćati Rusiji korišćenje njene rakete tipa Sojuz za prevoz svojih astronauta.

NASA povlači svoje orbitere iako veruje da su tehnološki napredniji od Sojuza, kaže šef za letačke operacije Robert Navias.

"Sojuz je u poređenju sa šatlom kao sportski auto, sa tri člana posade stešnjena u malom prostoru", kaže Navias.

Niz incidenata sa Sojuzom izaziva zabrinutost. Aprila 2008. kapsula za povratak letela je opasno strmom putanjom.

Ali ruski kosmonaut Sergej Krikalev kaže da se ne treba brinuti zbog starije tehnologije Sojuza.

"Sagrađena je na takav način da su neki delovi zamenljivi. Ovaj Sojuz biće drugačiji jer smo promenili kompjuter, promenili smo deo logike, dok je raketa nasledila deo pouzdanosti", kaže Krikalev.

Sjedinjene Države će plaćati Rusiji više od 50 miliona dolara za svaki let do stanice i natrag. Za sada, za 2013. i 2014. rezervisano je šest sedišta.

Sile u usponu, Kina i Indija, bore se za prestiž u svemiru, ali bivši protivnici iz Hladnog rata - Rusija i Sjedinjene Države ostavljaju rivalstvo po strani dajući prednost saradnji u istraživanju svemira.







XS
SM
MD
LG