Linkovi

Lavrov: Odnosi sa Beogradom u usponu


Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozdravljaju se tokom susreta u Beogradu, 19. aprila 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozdravljaju se tokom susreta u Beogradu, 19. aprila 2011.

Odnosi Rusije i Srbije su sveobuvatni, sadržajni i u usponu, ocenjeno je danas tokom posete ruskog šefa diplomatije Beogradu. Sergej Lavrov je najavio da će sporazum o strateškom partnerstvo dve zemlje biti potpisan tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Moskvi.

Mini turneju po Balkanu ruski šef diplomatije Sergej Lavrov započeo je danas posetom Beogradu, gde je, posle razgovora sa najvišim srpskim zvaničnicima poručio da će Rusija u potpunosti podržati inicijativu Srbije u Savetu bezbednosti UN o pokretanju kredibilne istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Ruski diplomata se sastao sa predsedikom Srbije Borisom Tadićem i razgovarao o realizaciji planova iz oblasti ekonomske saradnje dve zemlje, koja je dogovorena sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu.

Lavrov je danas razgovarao i sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem i tom prilikom on je ponovio da Rusija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, polazeći u tome od Rezolucije 1244, ali i dijalog Beograda i Prištine. Takođe, Lavrov smatra da vekovno prijateljstvo Srbije sa Rusijom nije u suprotnosti sa njenom željom da uđe u EU:

"Mislim da je teza o tome da Srbiju bliskost s Rusijom može da udalji od EU zasnovana na staroj logici. Srbija ne mora da bira između Istoka i Zapada. Mislim da je to veštačko suprotstavljanje, jer čak i u dokumentima potpisanim na najvišem nivou između Rusije i EU stoji da procesi integracija u različitim delovima Evrope ne smeju da budu suprotstavljeni jedni drugima, nego treba da dopunjavaju jedni druge i da budu od zajedničke koristi", poručio je Lavrov.

Dva ministra su ponovila da se zalažu za nepristrasnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, a srpski ministar inostranih poslova je naglasio da je neophodna kredibilna međunarodna istraga pod okriljem UN zbog teritorijalne jurisdikcije organa koji će tu istragu sporovoditi, ali i zato što su svi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani uz mandat SB UN:

"Srbija nije član Saveta bezbednosti ali mislim da možemo u potpunosti da se oslonimo na Rusiju da će u okviru SB UN, zajedno sa ostalim zemljama, članicama SB, imati priliku da diskutuje taj predlog Srbije", naveo je Jeremić.

Šef ruske diplomatije nije posetio Tomislava Nikolića, kako se špekulisalo iz SNS, a novinarima u ministarstvu spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je to unutrašnje pitanje Srbije i da Moskva računa na to da će se sve političke snage u Srbiji ponašati u okviru zakona.

XS
SM
MD
LG