Linkovi

Presuda "Pusi Rajot" podelila Rusiju


Pristalice Pusi Rajot ispred sudnice u Moskvi.
Pristalice Pusi Rajot ispred sudnice u Moskvi.

Slike na veselim maskama koje nose učesnici „Pusi rajot“ protesta u Rusiji, obišli su planetu. Ali kako se na njihov protest protiv Putina i sudsku presudu gleda kod kuće?

Video snimak se proširio kao virus, donoseći milionima širom sveta pank molitvu „Pusi rajot“ protiv ruskog predsednika Vladimira Putina. Natrag, kod kuće, Rusi su podeljeni u pogledu ovog benda.

Konzervativni nacionalisti podržavaju dvogodišnju zatvorsku kaznu. Muškarci iz ruske pravoslavne dobrotvorne organizacije „Milosrđe“, kažu:

„Žao mi je, ali hrišćanstvo ne podrazumeva uvek slobodu da radite šta god hoćete. Ne brinite. Naša organizacija ‘Milosrđe’ će dobro da ih hrani, ali iza rešetaka u zatvoru.“

Lija Smirnova vodi rusku omladinsku pravoslavnu organizaciju. Ona se nada da će suđenje i izrečena kazna udaljiti političke proteste od crkve.

„Najvažnije za nas, vernike Ruske pravoslavne crkve, jeste da se ova vrsta bezumlja ne dogodi u crkvi ponovo.“

Ali Jana podržava „Pusi rajot“. Ona je rešila da nosi skijašku masku po kojoj je bend poznat u celom svetu.

„Došla sam da podržim ove devojke, ne samo zbog toga što su bile u zatvoru celo ovo vreme, nego i zbog toga što je sudski sistem potpuno strašan. Podržavam ih i kao aktivistkinje i umetnice, ako mogu tako da kažem.“

Policija je nedavno rasturila skup pristalica „Pusi rajot“ u centru Moskve. Vlasti upozoravaju da sada traže još dve žene koje su učestvovale u pankerskoj molitvi, pre šest meseci.

Ala, još jedna pristalica benda, dala je izjavu za Glas Amerike nekoliko minuta pošto je policija odvukla njenu istomišljenicu u policijski autobus.

„Nema nikakvog zakona. Nema zakona na osnovu kojeg ove devojke moraju da sede u zatvoru. To je nezakonito. Nemoguće.“

Ruski milijarder Aleksandar Lebedev veruje da se ženama iz „Pusi rajot“ i opozicionom lideru Alekseju Navalnom, sudi po nalogu Kremlja.

„To sam odjednom shvatio na osnovu slučaja Navalni, koji je potpuno isfabrikovan, a isto je i sa ovim devojkama, to samo politika. Ništa drugo.“

Lebedev kaže da je rešenje za Rusiju – demokratija.

„Mislim da je to već pronađeno – parlament, izbori, slobodni mediji, nezavisno sudstvo i opozicija kao permanentna i legalna i ustavna vlast u zemlji.“

Ali ovaj Rus se ne zadržava ovde. Pre nekoliko dana je objavio da prodaje svoju imovinu u Rusiji i seli se u London.
XS
SM
MD
LG