Linkovi

Masovni protesti u Rusiji


Protesti u ruskoj prestonici
Protesti u ruskoj prestonici

Desetine hiljada građana protestovale su u Moskvi zbog navodne krađe na nedavnim parlamentarnim izborima, na kojima je pobijedila vladajuća stranka, Jedinstvena Rusija, premijera Vladimira Putina.

Organizatori tvrde da se na aveniji Saharov okupilo više od 100 hiljada ljudi, uprkos temperaturama ispod nule, čime je premašen boj demonstranata na sličnom protestu koji je u ruskoj prijestonici održan prije dvije sedmice. Prema procjeni ruske policije, protestovalo je oko 28 hiljada ljudi.

Veliki broj demonstranata nosio je bijele trake i držao bijele balone - simbole novog pokreta liberala, nacionalista i drugih organizacija, koje traže održavanje slobodnih izbora i kraj dvanaestogodišnje Putinove vladavine.

Aktivisti tvrde da je vladajuća stranka osvojila neznatnu većinu na parlamentarnim izborima nelegalnim putem odnosno zahvaljujući izbornoj prevari. Oni traže poništavanje rezultata, organizovanje novih izbora, kao i preduzimanje mjera za sprečavanje novih neregularnosti na predsjedničkim izborima u martu, na kojima se Putin nada da će se vratiti na položaj na kojem je bio od 2000. do 2008.

Na današnjem protestu, govorilo je nekoliko opozicionara, među kojima je i popularni bloger Aleksej Navalni. On je istakao da je pokret miran, ali da ima dovoljno pristalica da zazuzme Kremlj ukoliko, kako se izrazio, prevaranti i lopovi u vladajućoj partiji nastave da varaju na izborima. Jedinstvena Rusija demantuje navode o izbornoj prevari.

Uoči protesta, komisija za ljudska prava, koja savjetuje Kremlj, stala je na stranu opozicije, navodeći da su neregularnosti bile toliko rasprostranjene, da bi trebalo ponovo održati izbore. Takođe je zatražila ostavku predsjednika Izborne komisije.

XS
SM
MD
LG