Linkovi

Zapadni vojnici učestvovali u paradi na moskovskom Crvenom trgu


Rusija je obeležila 65. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu, najvećom paradom posle raspada Sovjetskog Saveza. U paradi na moskovskom Crvenom trgu, prvi put su učestvovale i jedinice iz četiri članice NATO-a – Britanije, Francuske, Poljske i Sjedinjenih Država.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je izjavio da je „pre 65 godina nacizam pobeđen i zaustavljena mašina koja je istrebljivala cele narode“. Paradi su prisustvovale desetine svetskih lidera, među kojima su bili i nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsednik Hu Đintao.

Preko Crvenog trga je prodefilovalo više od deset hiljada ruskih vojnika. Dan pobede je jedan od najvažnijih državnjih praznika u Rusiji, a ministar odbrane Anatolij Serdjukov je naglasio da je ovogodišnje obeležavanje jedno od najvećih u istoriji i da će u okviru proslava u gradovima širom zemlje učestvovati više od sto hiljada vojnika.

Ruski komunisti, najveća opoziciona partija u zemlji, najavili su posle parade protestni miting u centru Moskve. Oni su nezadovoljni učešćem NATO-a u paradi na trgu na kojem se nalazi balsamovano telo heroja njihove revolucije, Vladimira Iliča Lenjina.

XS
SM
MD
LG