Linkovi

Aleksej Navalni neće ići u zatvor


Lider ruske opozicije Aleksej Navalni
Lider ruske opozicije Aleksej Navalni

Ruski apelacioni sud suspendovao zatvorsku kaznu opozicionom lideru i antikorupcionaškom blogeru, za koju on kaže da je bila politički motivisana

Ruski apelacioni sud suspendovao je petogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu opozicionom lideru i blogeru koji piše protiv korupcije, Alekseju Navalnom.

Posle suđenja, za koje je tvrdio da je politički motivisano, Navalni je 19. jula proglašen krivim da je 2009. godine organizovao krađu oko 500 hiljada dolara iz jedne drvnoprerađivačke firme. Dan kasnije neočekivano je oslobođen, a posle demonstracija njegovih pristalica u centru Moskve dozvoljeno mu je da nastavi sa predizbornom kampanjom za gradonačelnika ruske prestonice.

Apelacioni sud u severnoj ruskoj oblasti Kirov danas je suspendovao kazne izrečene Navalnom i drugooptuženom Pjotru Ofitserovu.

Iako suspendovanje kazne znači da Navalni neće otići u zatvor, proglašavanje krivice sprečava ga da se kandiduje na budućim izborima.

Navalni je danas izjavio da je i ta odluka suda diktirana iz Kremlja. On je obećao da će ostati aktivan u ruskoj politici.

Prošlog meseca Aleksej Navalni je izazvao proteste hiljada svojih pristalica kada je izjavio da su izbori za gradonačelnika Moskve, održani 8. septembra, bili namešteni kako bi bio izabran pristalica predsednika Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG