Linkovi

Ronioci istražuju jezero na Uralu


Rupa u ledu jezera Čebarkul gde je navodno pao deo meteora
Rupa u ledu jezera Čebarkul gde je navodno pao deo meteora

Ostaci meteora koji je juče ujutro eksplodirao na nebu iznad Čeljabinska završili u obližnjem zaleđenom jezeru

Ruske vlasti saopštile su da ronioci istražuju jezero u koje su pali ostaci ogromnog meteora, koji je eksplodirao na nebu iznad Urala.

Panika je juče ujutro zahvatila stanovnike oblasti Čeljabinsk kada je meteor tažak 10 tona zasijao na nebu. Eksplozija je izazvala pucanje prozora, oštetila brojne zdrade i izazvala povrede kod više od 1.100 ljudi. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su povrede uglavnom izazvane delićima stakla od razbijenih prozora.

Ceo događaj je zabeležen na amaterskim snimcima, koji su se u rekordnom roku pojavili u medijima i na društvenim mrežama.

Užarena lopta, koja se iz vedrog neba pojavila i prohujala iznad Urala u Rusiji na trenutak je zaslepela stanovnike u regionu Čeljabinska, koji su krenuli na posao.
Nekoliko minuta kasnije – zaglušujući prasak.

“Ljudi su počeli da paniče. Neko je počeo da viče ‘kraj sveta’", kaže stanovnik Čeljabinska Vitalij Kazakov.

Usled eksplozije su popucali prozori u nekoliko gradova na planinama Urala u Rusiji, a srušen je i deo jedne fabrike. Medicinsko osoblje je u prepunim bolnicama zbrinulo ranjene.

Džim Grin iz Američke svemirske agencije kaže da su ovakvi događaji retkost:

"Ovakve vatrene lopte uleću u atmosferu otprilike jednom dnevno ali ih često ne vidimo jer prelete preko okeana ili nenaseljenih područja. Ovo je bio izuzetak”.

Ruski naučnici kažu da je meteor težak 10 tona ušao u atmosferu pri brzini od najmanje 54 hiljada kilometara na sat i eksplodirao pre nego što je udario u zemlju.

Međutim svemirsko kamenje može da izazove priličnu štetu. Kada je 1908. asteroid eksplodirao iznad Tunguske u Sibiru, sravnjeno je svo drveće na površini od preko 2 hiljade kvadratnih kilometara.

“Posmatramo ih već mnogo godina, proučavali smo njihove orbite i došli do zaključka da je jasno da u narednih nekoliko stotina godina ti potencijalno opasni asteroidi neće ugroziti planetu Zemlju”, kaže Džim Grin iz NASa-e.

Današnji pad meteora koji je prodrmao Rusiju je kosmička slučajnost. NASA kaže da taj događaj nije povezan sa većim asteroidom koji je danas proleteo pored Zemlje na rekordno bliskoj udaljenosti. To, međutim, pruža malo olakšanja stanovnicima Rusije koji se još uvek oporavljaju od pretrpljenog šoka.
XS
SM
MD
LG