Linkovi

Još šest godina zatvora za Hodorkovskog


Još šest godina zatvora za Hodorkovskog
Još šest godina zatvora za Hodorkovskog

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, čije se sudjenje doživljava kao test ruske demokratije, osudjen je na novu 14-godišnju zatvorsku kaznu. Sudija Viktor Danilkin osudio je Hodorkovskog zbog potkradanja sopstvene naftne kompanije Jukos i pranja novca.

Današnja presuda uključuje i vreme koje je Hodorkovski već služio u zatvoru, tako da će provesti još šest godina iza rešetaka, pre nego što izadje na slobodu 2017.

Hodorkovski služi poslednju godinu osmogodišnje zatvorske kazne po ranijim optužbama za neplaćanje poreza i finansijske malverzacije. Nekada najbogatiji čovek Rusije, Hodorkovski se suprotstavio tadašnjem predsedniku, a aktuelnom premijeru Vladimiru Putinu, i podržao protivnike moćnog političara.

Uoči sudjenja, Putin je, u intervjuu u kojem je telefonom odgovarao na pitanja gledalaca, ocenio da bi “lopov trebalo da ostane u zatvoru”.

Američki zvaničnici kažu da su uznemireni zbog navoda o kršenju pravne procedure i mogućoj zloupotrebi pravnog sistema u slučaju Hodorkovski. Nemačka opisuje presudu protiv njega kao “korak unazad” za rusku demokratiju.

XS
SM
MD
LG