Linkovi

Angela Merkel apeluje za rusku akciju


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu u Moskvi, 10. maj, 2015.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu u Moskvi, 10. maj, 2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na Rusiju da izvrši veći pritisak na pro-ruske separatiste da poštuju prekid vatre u isotočnoj Ukrajini u cilju okončanja sukoba sa snagama Kijeva.

"Na žalost danas nemamo prekid vatre", rekla je nemačka liderka nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ona je bila u Moskvi kako bi odala poštu ruskim vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu.

Nemačka kancelarka je bila jedini istaknuti evropski lider koji je u poseti Rusiji ovog vikenda u cilju obeležavaja 70 godišnjice pada nacističke Nemačke.

Kancelarka Merkel je rekla da je u Ukrajini bilo "puno kršenja (prekida vatre) od strane separatista." Ona je prošlogodišnju aneksiju Krima od strane Moskve nazvala "žestokim korakom nazad" u nemačko-ruskim odnosima i opisala to kao "kršenje baze zajedničkog reda i mira u Evropi."

Putin je istakao da su snage Kijeva isto toliko krive za kršenje prekida vatre u istočnoj Ukrajini koliko i separatisti. Mejdutim, dodao je da je "uprkos problemima u istočnom delu zemlje Ukrajina mirnija".

Ruski lider je rekao da će Rusija "upotrebiti sav svoj uticaj" na separatiste u cilju okončanja sukoba, koji se sada traje već više od godinu dana i u kojem je stradalo preko 6.100 ljudi.

XS
SM
MD
LG