Linkovi

Predizborna kampanja u Rusiji


Lider Komunističke partije, predsednički kandidat Genadij Zjuganov rukuje se sa vodjom ultranacionalista, takodje predsedničkim kandidatom, Vladimirom Žirinovskim pre TV duela u Moskvi.
Lider Komunističke partije, predsednički kandidat Genadij Zjuganov rukuje se sa vodjom ultranacionalista, takodje predsedničkim kandidatom, Vladimirom Žirinovskim pre TV duela u Moskvi.

Za predsednika Rusije se kandidovalo pet kandidata. Međutim, sudeći prema njihovim kampanjskim oglasima, neki od njih i ne misle da mogu da pobede.

Vladimir Žirinovski se kandidovao za predsednika Rusije. U televizijskoj reklami, on šiba tvrdoglavog magarca.

Analiičarka Maša Lipman, iz Karngijevog centra u Moskvi, pita da li Žirinovski – koji sada vodi petu predsedničku kampanju od 1991 – zaista želi da pobedi 4. marta.

On šiba magarca i kaže da je Rusija nazadna. Da li to znači da je Rusija – magarac? On koristi bič da bi ga naterao da se pokrene. Potom u očajanju objašnjava da neće ni da mrdne! Onda završava rečenicom ‘Žirinovski i sve će biti u redu’, što znači da on tako vidi Rusiju danas, što je na neki način uvredljivo.“

Genadij Zjuganov, kandidat komunista, kandidovao se četvrti put od 1996.

Ova Rusija je divna i velika. Ovo je Rusija velikih i blistavih fabrika, divnih ravnica i planina, u svakom pogledu je to velika i divna zemlja, što je u izvesnom smislu kontroverzno, jer ga predstavlja kao da je već predsednik. Ako je sve toliko divno, u čemu je smisao nadmetanja sa osobom koja vlada tom zemljom?“, komentariše njegov propagandni spot Maša Lipman.

Novi kandidat za drugo mesto je Mihail Prohorov, milijarder kome u anketama raste podrška kao lideru ruske nove liberalne srednje klase.

Sergej Mironov, kandidat partije Poštena Rusija, za temu svog oglasa je izabrao borbu protiv korupcije. Uprkos tim borbenim rečima, Mironov se nije pridružio stotini hiljada Rusa koji su demonstrirali protiv korupcije na masovnom mitingu u Moskvi 4. februara.

U svetu televizijskih reklama, nedostaje lice petog kandidata, premijera Vladimira Putina.

U moskovskoj Državnoj istorijskoj biblioteci, Elena Strukova je kustos izložbe političkih oglasa pripremanih za ruske izbore tokom 20 godina od raspada Sovjetskog Saveza. Ona kaže da se oglašavanje, otkako je Putin postao zvanični kandidat, ne smatra neophodnim.

Već 2004, odnosno, ne, 2000. godine – vlast je preneta na ovu grupu. Njeni članovi su nestali sa predizbornih plakata, smatralo se da je to završen posao, da više nema pitanja i da im kampanjski oglasi više nisu potrebni“, kaže Strukova.

Ona kaže da bi oglašavanje, s obzirom da Putinova delatnost dominira ruskim informativnim programima, moglo da se smatra preterivanjem.

Bilo bi previše jedne ličnosti, Putin bi se našao na svakom kanalu, kao Staljin.

U Rusiji, kandidat koji se ne oglašava, mogao bi lako da postane kandidat koji pobeđuje.

XS
SM
MD
LG