Linkovi

Rusija i Kina stavile veto


Glas "protiv": Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin
Glas "protiv": Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji, kojom se osuđuje predsednik Bašar al-Asad zbog skoro jednogodišnjeg obračuna sa anti-vladinim demonstrantima.

Petnaestočlano telo Svetske organizacije glasalo je rezoluciji koju podržavaju zapadne i arapske zemlje u kojoj se osuđuje nasilje, apredsednik Asad poziva da podnese ostavku. Trinaest zemalja bilo je za, među njima Sjedinjene Države, Francuska i Nemačka.

Američka ambasadorka Suzan Rajs izjavila je pred Savetom da su Sjedinjene Države "zgađene" ruskim i kineskim negativnim glasovima, koji su blokirali rezoluciju.

Glasanje u Ujedinjenim nacijama usledilo je posle višečasovnog artiljerisjkog i minobacačkog napada sirijskih snaga na grad Homs, u kojem je prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava stradalo više od 200 ljudi. Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da su stotine ranjene, dok su neke zgrade uništene u četvrti Homsa Kalidiji, uporištu anti-vladinih disidenata.

Američki predsednik Barak Obama prethodno je apelovao na Savet bezbednosti da se suprotstavi "neumornoj brutalnosti" sirijskog lidera, dodajući da osuđuje "napad koji se ne može opisati rečima". Obama je takođe pozvao Asada da se povuče i omogući demokratsku tranziciju u Siriji.

XS
SM
MD
LG