Linkovi

Poslednja šansa za Iran?


Predstojeća poseta brazilskog predsednika, Luisa Inasia Lule da Silve Iranu je možda „poslednja šansa“ Teherana da promeni retoriku o nuklearnom programu zemlje pre nego što im Ujedinjene nacije uvedu još jednu rundu sankcija, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev na konferenciji za novinare sa svojim braziliskim kolegom, koji boravi u poseti Moskvi.

Opaska ruskog predsednika je slična nedavnoj izjavi visokog zvaničnika Stejt departmenta, koji je želeo da ostane anoniman, a koji je posetu Lule da Silve nazvao „možda poslednjim dobrim pokušajem za saradnju“ sa iranskom vladom.

Tokom zajedničke konferencije na novinare, predsednik Medvedev je izrazio nadu da će poseta brazilskog lidera Iranu biti uspešna, ali je kasnije u razgovoru sa novinarima izjavio da smatra da Lula de Silva ima svega 30 odsto šanse da ubedi zvanični Teheran da počne da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom, koja zahteva obustavljanje iranskog nuklearnog programa.

Predsednik Brazila u nedelju počinje dvodnevnu posetu Iranu tokom koje se nada, kako je rekao, da će postići dogovor. Lula de Silva je nekoliko puta izrazio protivljenje uvodjenju dodatnih sankcija Iranu navodeći da kaznene mere neće biti efikasne.

Brazil i Turska su se priključile zemljama koje pokušavaju da ubede Iran da prihvati ponudu da svoj niskoobogaćeni uranijum šalje u inostranstvo na dalju obradu.

Američki predsednik, Barak Obama i ruski predsednik, Dmitrij Medvev složili su se u telefonskom razgovoru u četvrtak da treba pojačati napore kako bi pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka pronašli zajednički jezik u vezi sa eventualnim novim sankcijama Iranu.

XS
SM
MD
LG