Linkovi

Smene u Rusiji zbog napada


Ruski predsednik Dmitri Medvedev
Ruski predsednik Dmitri Medvedev

Ruski predsednik Dmitri Medvedev smenio je nekoliko federalnih bezbednosnih funkcionera zbog prošlomesečnog smrtonosnog bombaškog napada na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Predsednikova predstavnica Natalija Timakova danas je saopštila da je šef ruske federalne bezbednosne službe podneo spisak imena funkcionera koji su bili odgovorni za borbu protiv terorizma. Timakova je ukazala da su oni smenjeni zbog grešaka u radu.

U medjuvremenu, lider islamskih pobunjenika u nemirnoj ruskoj regiji Severni Kavkaz izjavio je da je on naredio bombaški napad u kojem je poginulo 36 osoba. Doku Umarov je izneo tu tvrdnju u video snimku postavljenom juče na jednoj internet stranici islamskih pobunjenika.

Dugogodišnji komandant čečenskih pobunjenika kaže da je napad bio uperen protiv, kako se izrazio, 'šovinističkog režima' premijera Vladimira Putina. Kao samoproglašeni 'emir' Kavkaza, Umarov želi da uspostavi nezavisnu fundamentalističku islamsku državu u Severnom Kavkazu, koja bi obuhvatila pretežno muslimanske repubike, Čečeniju, Ingušetiju i Dagestan.

XS
SM
MD
LG