Linkovi

Rusija ulaže u modernizaciju vojske


Ruska vlada se sprema da uloži velika novčana sredstva u modernizaciju armije, koja još uvek koristi zastarelo oružje iz sovjetske ere
Ruska vlada se sprema da uloži velika novčana sredstva u modernizaciju armije, koja još uvek koristi zastarelo oružje iz sovjetske ere

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da njegova vlada planira da do 2020. potroši na modernizaciju vojske stotine milijardi dolara. U govoru pred parlamentom početkom godine, Putin je istakao da Rusija mora da bude dovoljno jaka da se odbrani od eventualnih napada, tako da će proizvodnja raketa od 2013. godine da se udvostruči. Analitičari u Moskvi kažu da ovaj ambiciozni plan pre svega treba da očuva uticaj vlade u zemlji i regionu.

730 milijardi dolara do 2020. – skoro 20 miliona dnevno. Toliko je Ruska vlada spremna da potroši na usavršavanje i naoružavanje svoje vojske.

Novi državni plan nabavki za vojsku obuhvata i kupovinu osam strateških podmorničkih raketnih nosača opremljenih balističkim raketama „Bulava“. Plus 600 letelica i sisteme vazdušne odbrane S-400 i S-500. Kupovina oružja, u zemlji i inostranstvu, omogućiće Rusiji da za 70 odsto poveća razmere modernog oružja u svom arsenalu do 2020. godine.

"Tu su naravno i vazduhoplovne snage, sistem protivvazdušne odbrane, armija – u stvari, sve treba ponovo da se naoružava, jer oni kažu da sada imamo svega 10 do 15 odsto modernog oružja“, kaže Pavel Felgenhauer, nezavisni vojni analitičar.

Dok Rusija izvozi u inostranstvo oružje u vrednosti od više milijardi dolara, nacionalne oružane snage su većinom opremljene zastarelim oružjem iz sovjetske ere. U proteklih deset godina, vlada je desetostruko povećala vojni budžet, ali i dalje nije uspela da osavremeni vojsku.

"Sadašnji ministar odbrane kaže da je u vojsci bilo masovnih pronevera. Ruska vojna industrija, koja je takođe degradirana i njene mogućnosti su mnogo manje nego u sovjetsko vreme, uzvraća na povećanje investicija prostim povećanjem cena. Proizvodi nekoliko istih modela aviona ili raketa, ali po mnogo većoj ceni“, objašnjava Felgenhauer.

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da je neophodno potrošiti milijarde na ponovno naoružavanje vojske zbog odbrane od spoljne opasnosti. Iako će to demonstrirati rusku vojnu moć, analitičari kažu da je glavni cilj u stvari stvaranje dodatnog posla u ruskom vojno-odbrambenom sektoru uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora iduće godine.

"Rusija je nasledila veliki vojno-industrijski potencijal i nažalost nije uspela da ga realno preusmeri sa vojne proizvodnje na civilnu. Prema tome, vojni plan potrožnje je potreban da bi se obezbedilo više radnih mesta, više poslova, više ljudi koji će učesvovati u proizvodnji, koji su u stvari oni koji će glasati za Putina na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Rusiji“, kaže politički analitičar iz Jeljcinove fondacije, Jevgenij Volk.

Novi predloženi plan uvoza oružja treba da ima dve etape. U prvoj, Rusija će kupiti opremu i licence, a u drugoj, uspostaviće zajedničke poslove sa snabdevačima oružja na Zapadu i počeće proizvodnju zapadnih sistema oružja u Rusiji. Analitičari kažu da u postsovjetskoj Rusiji, „vojska“ pre svega znači „biznis“, bez obzira na ideološke oblande.

XS
SM
MD
LG