Linkovi

Rusija: Potraga sa napadačima


Gradjani pale sveće na moskovskom aerodromu u znak sećanja na žrtve
Gradjani pale sveće na moskovskom aerodromu u znak sećanja na žrtve

Ruske snage bezbednosti tragaju za članovima jedne kavkaske islamističke grupe koja, kako se veruje, stoji iza samoubilačkog bombaškog napada na najprometnijem moskovskom aerodromu u kojem je poginulo 35 osoba.

Ruski mediji izveštavaju da je glavni osumnjičeni jedan Rus iz Stavropolja, koji navodno pripada pobunjeničkoj grupi Nogai Džamat, sa sedištem u nemirnoj republici Dagestanu. Niko nije preuzeo odgovornost za napad u ponedeljak, na terminalu za međunarodne dolaske na aerodromu Domodedovo. Posle eksplozije, oko 120 ljudi je prebačeno u bolnice.

Državna agencija Ria novosti danas je izvestila da pored glavnog osumnjičenog, pod imenom Razdobudko, istražitelji imaju spisak imena deset mogućih saučesnika i pripremanju i zvođenju napada.

Hiljade gradjana okupile su se danas u Moskvi da bi odale poslednju poštu žrtvama. Ruski predsednik Dmitri Medvedev oštro je kritikovao nedostatak efikasne bezbednosti na aerodromu i smenio odgovorne funkcionere.

Rusija već godinama nastoji da uguši islamistički ustanak u području severnog Kavkaza, uključujući Čečeniju, Dagestan i Ingušetiju.

XS
SM
MD
LG