Linkovi

Rusija gomila trupe blizu Ukrajine?


 Ruske vojne vežbe
Ruske vojne vežbe

Kremlj odbija da komentariše navode zapadnog novinara koji je lično video ogromno nagomilavanje ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

Pomenuto razmeštanje ruskih snaga se odvija paralelno sa sve više incidenata koji ukazuju da prekid vatre između proruskih pobunjenika i vladinih snaga ne funkcioniše. Na video snimku, koji je objavio Radio Slobodna Evropa, navodno se vidi bombardovanje provladinih trupa u selu Širokine ranije ove nedelje. Tom prilikom je jedan vojnik poginuo dok je drugi ranjen.

Visoki zvaničnici NATO-a više puta su optužili Kremlj da direktno podržava proruske pobunjenike u Ukrajini uprkos slabašnom mirovnom sporazumu potpisanom od strane Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske pre 3 meseca.

Zvanična Moskva uporno odbacuje navode NATO-a ističući da su ruski vojnici koji su viđeni ili uhvaćeni na teritoriji Ukrajine zapravo dobrovoljci. U medjuvremenu ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se gubici ruskih snaga u specijalnim operacijama u mirnodopsko vreme proglašavaju državnom tajnom.

XS
SM
MD
LG