Linkovi

Rusija u Siriji - uz koaliciju i SAD ili ne?


Snimak eksplozije bombe koju je ispustio ruski avion u Siriji 1. oktobra
Snimak eksplozije bombe koju je ispustio ruski avion u Siriji 1. oktobra

Zvaničnici Pentagona preneli ruskim kolegama iz ministarstva odbrane zabrinutost povodom ciljeva pod kontrolom umerene sirijske opozicije, koje su - kako se veruje - ruski ratni avioni gađali prvog dana svoje vazdušne kampanje u Siriji...

Zvaničnici američkog i ruskog ministarstva odbrane juče su razgovarali preko videolinka kako bi bolje razumeli međusobne pozicije u Siriji. Rusija ostaje pri tvrdnji da napada teroriste Islamske države u toj zemlji, dok SAD i drugi tvrde da su Rusi izvršili vazdušne napade u oblastima koje nisu pod kontrolom Islamske države.

Dan pošto je ruska vojska iz vazduha gađala - po svemu sudeći - ciljeve umerene opozicije, zvaničnici iz Vašingtona imali su direktna pitanja za Moskvu.

Piter Kuk, portparol Pentagona
Piter Kuk, portparol Pentagona

“Preneli smo im svoju zabrinutost o tome šta su do sada gađali i kako to nije u skladu sa onim su naveli da im je cilj, a to je poraz Islamske države”, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk, dok je njegov kolega iz Bele kuće Džoš Ernest poručio:

“Ukoliko je Rusija iskreno fokusirana na borbu protiv Islamske države, onda će dati konstruktivan doprinos 65-članoj anti-ISIL koaliciji, koju SAD predvode”.

Rusija je objasnila da su mete njenih vazdušnih napada u Siriji ekstremisti Islamske države i drugi teroristi, dodajući da ima „iste stavove kao i koalicija“.

“Ukoliko neko izgleda kao terorista, ako se ponaša kao terorista, hoda kao terorista i bori se kao terorista, onda jeste terorista –zar ne?”, upitao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Međutim, dok Islamsku državu veći deo sveta smatra terorističkom grupom, neki umereniji opozicioni borci, koji se suprotstavljaju Islamskoj državi i koje koalicija ne smatra teroristima, vlada predsednika Sirije Bašara al-Asada naziva teroristima.

“Jasno smo stavili do znanja koliko je umerena sirijska opozicija važna u smislu političke budućnosti te zemlje i sve što se uradi na štetu te umerene sirijske opozicije je kontraporoduktivno po krajnji rezultat, za koji verujemo da je neophodan, a to je politička tranzicija u Siriji”, ističe portparol Pentagona Piter Kuk.

Koalicija navodi da je nastavila da pruža podršku iz vazduha snagama koje se bore protiv Islamske države u Siriji, a koje su obučavali pripadnici američke vojske.

Pukovnik američke vojske i portparol koalicije Stiv Voren ističe:

“Naša misija je da porazimo Islamsku državu. Naša Nova sirijska vojska, njena misija je da poraze ISIL, i u tom procesu mi ćemo im pružati podršku iz vazduha”.

Međutim, mogućnost da se snage, koje su obučili pripadnici američke vojske, nađu na udaru Rusije, ostaje razlog za zabrinutost.

XS
SM
MD
LG