Linkovi

Rusija tvrdi da ne bombarduje Alepo


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

Rusija je saopštila da njene i sirijske snage nisu izvodile vazdušne napade na sirijski grad Alepo proteklih nedelju dana.

Portparol vojske Igor Konašenkov rekao je da se ruski i sirijski avioni nisu približavali razorenom gradu u kojem su u toku napori da se dostavi humanitarna pomoć stotinama hiljada civila.

Konašenkov je dodao da je šest humanitarnih koridora otvoreno za ljude koji žele da napuste istočni deo Alepa, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Rusija i Sirija su optužile pobunjenike da sprečavaju ljude da napuste grad, dok su pobunjenički lideri naveli da civili ne žele da odu zašto što ne vjeruju sirijskoj vladi i ne znaju šta će da se dogodi ako napuste Alepo.

U subotu je okončano trodnevno primirje, dok je sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila da su ubrzo nakon toga nastavljeni vazdušni napadi na Alepo.

Stotine hiljada civila ne mogu da napuste istočni deo grada, kojem nedostaju hrana i medicinske zalihe. Pomoć nije dopremljena od jula i Ujedinjene nacije su upozorile da će zalihe hrane nestati do kraja ovog meseca.

XS
SM
MD
LG