Linkovi

Rusija se povlači iz Medjunarodnog krivičnog suda


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio je da njegova zemlja istupi iz Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. On je potpisao ukaz kojim se zemlja povlači iz prvog pravnog tela sa trajnom međunarodnom jurisdikcijom u slučajevima genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Putinov ukaz objavljen je na zvaničnoj internet stranici Kremlja, a u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da “sud nije ispunio nade, koje su u njega uložene i nije postao istinski nezavisan”.

Prema izveštajima, Moskva nije zadovoljna načinom na koji je sud tretirao ruski rat sa Gruzijom 2008, smatrajući da nije sagledao postupke vlade u Tbilisiju protiv civila u Južnoj Osetiji, pro-ruskom regionu.

“U takvim uslovima, ne možemo da govorimo o poverenju u međunarodni krivični sud”, navelo je ministarstvo spoljnih poslova.

Putinov ukaz objavljen je dan pošto je komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN podržao odluku kojom se osuđuje ruska “privremena okupacija Krima.”

Iako je Putin potpisao Rimski statut, kojim je uspostavljen sud u Hagu 2000. godine, on ga nikada nije rafitikovao. MKS je otvoren u julu 2002. i ima 124 članice.

XS
SM
MD
LG