Linkovi

Ponovo odbačen pokušaj Rusije da pokrene raspravu o NATO bombardovanju u Savetu bezbednosti


ARHIVA - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: Youtube/United nations)
ARHIVA - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: Youtube/United nations)

Drugi pokušaj Rusije da pokrene raspravu o NATO bombardovanju bivše Savezne Rrepublike Jugoslavije u Savetu bezbednosti nije uspeo u četvrtak, pošto dnevni red sednice nije izglasan.

Devet članica Saveta bezbednosti je bilo uzdržano a šest je podržalo predloženi dnevni red.

Ambasador Francuske Nikolas de Rivijer na samom početku sednice je predložio da se glasa o dnevnom redu, dodajući da "nije neophodno da se ponavlja šta je rečeno na sednici u ponedeljak".

Istakao je da Savet bezbednosti ima dužnost da se bavi aktuelnim bezbednosnim krizama, i da nije forum za rasprave o istorijskim pitanjima.

Ambasador Francuske u Ujedinjenim nacijama Nikolas de Rivijer (Foto: Youtube/@United nations)
Ambasador Francuske u Ujedinjenim nacijama Nikolas de Rivijer (Foto: Youtube/@United nations)

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, odgovorio je da delegacija Francuske po drugi put "koristi veštačke izgovore i manipuliše procedurom" da bi blokirala sastanak o temi koja je neprijatna za nju i druge zapadne članice.

Takođe je istakao da je NATO bombardovanje direktno povezano sa dnevnim redom sednice.

"Niko ne može da kaže da sadašnja situacija na Kosovu, u čijim korenima leži NATO agresija protiv SRJ, nije povezana sa međunarodnim mirom i stablnosti", rekao je on.

Izjavio je da zapadne zemlje krše Rezoluciju 1244, a kao jedan od primera naveo preporuku političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se Kosovo pozove u članstvo te organizacije.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije uUN, Dmitrij Poljanski (Foto: Youtube/@United nations)
Zamenik stalnog predstavnika Rusije uUN, Dmitrij Poljanski (Foto: Youtube/@United nations)

Dok je na prethodnoj sednici, 18. marta, predstavnik Francuske rekao da članice nisu bile konsultovane o dnevnom redu, Poljanski je istakao da je Rusija juče organizovala razgovore o tome u okviru konsultacija u Savetu bezbednosti, ali da je odziv šefova misija na tom sastanku bio "veoma nizak".

Američki ambasador u UN Robert Vud ocenio je da Rusija iskrivljava i selektivno se poziva na pravila i procedure kada joj to odgovara, i rekao da su članice Saveta bezbednosti jednostavno očevici "scene" koju pravi Rusija, koja ignoriše zabrinutosti drugih članica.

Američki ambasador u UN Robert Vud (Foto: Youtube/@United nations)
Američki ambasador u UN Robert Vud (Foto: Youtube/@United nations)

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je novinarima u Skupštini Srbije da sednica verovatno ni u četvrtak neće biti održana

"Bio sam spreman da jutros krenem, ali je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje tako da sednica verovatno neće ni danas biti održana i ne znamo da li će uopšte biti održana", rekao je Dačić, a prenosi agencija Fonet.

Dačić je rekao da Francuska najviše instistira na tome da se ta sednica ne održi.

U ponedeljak, kada je Rusija prvi put pokušala da pokrene raspravu o NATO bombardovanju, Francuska je zatražila da se prvo glasa o stavljanju te tačke na dnevni red. Za su glasale tri članice - Alžir, Rusija i Kina, dok je 12 bilo uzdržano, i sednica je zaključena posle pola sata.

XS
SM
MD
LG