Linkovi

Ruske sankcije i Crnoj Gori


Uvozni mesni proizvodi u supermarketu u Novosibirsku, oko 2,800 kilometara od Moskve.
Uvozni mesni proizvodi u supermarketu u Novosibirsku, oko 2,800 kilometara od Moskve.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, saopštio je danas, da vlada Rusije tek treba da saopšti koje će to sankcije iz oblasti poljoprivrede biti usmjerene protiv Crne Gore.

Rusija je juče proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja, koje su joj uvele sankcije ili su se pridružile takvim mjerama. Na meti ruskih sankcija tako će se naći i Crna Gora, koja je podržala sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Mjere su utvrđene kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize.

Vlada Crne Gore ranije se pridružila zaključcima Savjeta Evropske unije, kojim je za 53 ruska i ukrajinska državljanina zabranjen ulazak u zemlje EU i raspolaganje sredstvima.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija naložilo je Ambasadi Crne Gore u Moskvi da detaljnije izvijesti o specijalnim ekonomskim mjerama koje su definisane ukazom predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Specijalne ekonomske mjere u trajanju od godinu, odnose se na zabranu ili ograničen uvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i proizvoda namijenih prodaji država koje su donijele odluku o uvođenju ekonomskih sankcija ruskim preduzećima i građanima ili su se pridružile takvim odlukama.

“Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija izražava žaljenje zbog odluke Ruske Federacije, uz podsjećanje da je usaglašavanje sa odlukama EU na liniji ostvarivanja spoljno-političkih prioriteta, kao i poštovanja principa i vrijednosti za koje se Crna Gora zalaže u međunarodnim odnosima i da nijednog trenutka nije imalo antiruski karakter”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U Ministarstvu vjeruju da stav i poziciju Crne Gore razumiju vlasti i građani Rusije i da odluka ruskih nadležnih organa neće na bilo koji način uticati na dobre i prijateljske odnose između Rusije i Crne Gore, niti ozbiljnije ugroziti nastavak i razvoj bilateralnih odnosa i saradnje.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, saopštio je danas, da vlada Rusije tek treba da saopšti koje će to sankcije iz oblasti poljoprivrede biti usmjerene protiv Crne Gore.

On je rekao da je za prvih pet mjeseci izvoz u Rusiju iznosio 8,5 do 10 miliona eura, kao i da Crna Gora u tu zemlju najviše izvozi vino i meso.

-Dakle u ovom trenutku, još ne znamo koje su to vrste proizvoda, da li je to u smislu ograničenja količina, ili trajna zabrana u roku od godinu dana. Prema tome, postoje određene nepoznanice, i te nepoznanice biće otklonjene kada Vlada Rusije razradi ovaj ukaz predsjednika. Naša očekivanja su da ćemo, u narednom dokumentu, dobiti odgovore na ova pitanja. Zbog toga, ne mogu precizno odgovoriti na pitanje o ruskim sankcijama“, objasnio je Ivanović.

Prema Ivanovićevom mišljenju, ruska Vlada će u ovom slučaju da ima selektivni pristup.

On je istakao da tržište ruske carinske unije za Crnu Goru važno, ali u ovoj fazi to nije veliko niti naše najznačajnije tržište.

"Mnogo su nam značajnija tržišta regiona, CEFTE i EU, ali je rusko tržište je značajno jer se brzo razvija", objasnio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je bitno da je tržište Rusije otvoreno za vino gdje je izvoz 1,7 miliona eura dok u posljednje vrijeme imamo rast izvoza prerađevina od mesa i pršute.

XS
SM
MD
LG