Linkovi

Rusija šalje anti-zapadnu poruku


Cvećare u Moskvi
Cvećare u Moskvi

Rusija je spalila cveće iz Holandije pošto je prethodno već uništila stotine tona hrane sa Zapada. Kritičari smatraju da su ti postupci ruskih vlasti nemoralni, imajući u vidu da u Rusiji raste broj siromašnih.

Rusija je spalila cveće iz Holandije u okviru borbe protiv uvozne robe sa zapada, nakon što je već uništila stotine tona hrane, iz odmazde zbog sankcija koje su joj uvedene zbog Ukrajine. Kako iz Moskve izveštava dopisnik Glasa Amerike Daniel Šerf, kritičari smatraju da su ti postupci ruskih vlasti nemoralni, imajući u vidu da u Rusiji raste broj siromašnih.

Rusija je bacila holandsko cveće na lomaču, nekoliko dana pošto su vlasti uništile više od 500 tona zabranjenih prehrambrenih proizvoda, uvezenih sa Zapada. Vlasti navode da se u cveću možda nalaze opasne bube koje prenose zarazu. Medjutim, politički analitičari smatraju da činjenica da se potez podudara sa holandskom istragom rušenja malezijskog aviona iznad Ukrajine ukazuje da Moskva šalje političku poruku.

"Ne mislim da je to slučajnost. Ovo je još jedan PR potez u anti-zapadnoj kampanji”, kaže Andrej Kalesnikov iz Karnegi centra u Moskvi.

Holandski istražitelji kažu da su pronašli ostatke, kako sumnjaju, ruskog projektila na mestu rušenja aviona.

Za to vreme, Kremlj krivi Kijev, i nagoveštava da je to još jedna od brojnih zapadnih zavera da se naruši ugled Rusije.

Medjutim, kritičari kažu da prizori uništenja hrane, dok milioni Rusa žive u siromaštvu, pokazuju da su vlasti te koje nanose štetu narodu.

“To je glavna stvar, glavni etički problem ove akcije. Jer u Rusiji već godinama postoji glad", smatra Kalesnikov.

Vlasti ističu da se zabranom uvozne hrane podstiče kupovina domaćih, sličnih proizvoda. Medjutim, time se takodje smanjuje konkurencija, a tržište je preplavljeno proizvodima nižeg kvaliteta.

“Situacija je dosta loša, imajući u vidu konkurenciju, inflaciju, raspoloženje potrošača, pad bruto domaćeg proizvoda…”

Rusija je danas proširila spisak zemalja iz kojih zabranjuje uvoz hrane, a na kojem su se do sada nalazile Australija, Kanada, EU, Norveška i SAD.

XS
SM
MD
LG