Linkovi

Kijev odbija direktne pregovore sa separatistima


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk (arhivski snimak)
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk (arhivski snimak)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je ukrajinsku vladu da održi direktne pregovore sa separatistima kako bi se okončao sedmomesečni konflikt, ali je Kijev odmah odbacio tu ideju.

U današnjem govoru u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, Lavrov je pozvao na uspostavljanje “stabilnih kontakata” izmedju Kijeva i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, kako bi se postigli “medjusobno prihvatljivi dogovori.”

Lavrov je optužio, kako je rekao “stranu rata” u Kijevu da pokušava da isključi separatiste iz procesa pregovora i primora Zapad da Rusiju uključi u konflikt – što su potezi koje je nazvao “apsolutno kontraproduktivnim i provokativnim”, i osudjenim na neuspeh.

Medjutim, u Kijevu je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da njegova vlada neće voditi pregovore sa, kako je naveo, “ruskim teroristima”. On je pozvao Rusiju da se pridržava sporazuma o prekidu vatre postignuog izmedju predstavnika ukrajinske vlade i separatista početkom septembra.

Jacenjuk je optužio rusku vladu da drži kao taoce stanovništo istočnih ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk i da “situaciju vodi ka humanitarnoj katastrofi.”

XS
SM
MD
LG