Linkovi

Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava UN


Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin
Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin

Rusija u petak nije uspela da prođe reizbor ua Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija, što se tumači kao odgovor na podršku koju ta zemlja pruža vladi u Siriji.

U tajnom glasanju, 193 članice Generalne skupštine UN glasale su za 14 zemalja-kandidata za mesta koja će, zbog isteka mandata, krajem ove godine ostati upražnjena u Savetu koji je glavno telo UN za promociju i zaštitu ljudskih prava i koji čini 47 zemalja.

Mađarska je u tom glasanju dobila 144 glasa, a Hrvatska 114, pobedivši tako Rusiju koja je osvojila 112. glasova. Te tri zemlje takmičile su se za dva mesta u Savetu koja pripadaju regionu.

Rusija je bila članica tri godine

“Bilo je to vrlo tesno glasanje", prokomentariosao je gubitak Moskve ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin, ocenivši da je konkurencija bila jaka. "Hrvatska i Mađarska imale su sreće jer zbog svoje veličine nisu izložene vetrovima međunarodne diplomatije, dok je Rusija prilično izložena", kazao je on.

"Mi smo tu bili već godinama. Siguran sam da ćemo sledeći put uspeti da ponovo uđeno", dodao je. Ruski mandat u Savetu se završava 31. decembra.

Više od 80 organizacija za zaštitu ljudskih prava lobiralo je među članicama Ujedinjenih nacija da ne glasaju za članstvo Rusije u Savetu, zbog podrške koju ta zemlja pruža predsedniku Sirije Bašaru al-Asadu u gotovo šest godina dugom građanskom ratu u Siriji.

"Odbijanjem reizbora Rusije u Savet za ljudska prava UN, zemlje članice poslale su snažnu poruku Kremlju na temu njegove podrške režimu koji je počinio tako mnogo užasa u Siriji", rekao je za Asošijeted pres Luis Šarbone, UN direktor u Hjumn rajts voču. "Sledeće godine, zemlje članice UN trebalo bi da obezbede da sve reginalne grupe imaju pravu konkurenciju, tako da pobeda nikome nije zagarantovana".

Saudiska Arabija i dalje članica

Organizacije za zaštitu ljudskih prava takođe su lobirale protiv članstva Saudijske Arabije, koja je kritikovana zbog vojne kampanje koju ta zemlja sprovodi u Jemenu. Međutim, Saudijska Arabija ostaje u Savetu.

Pored Mađarske i Hrvatske, u Savet UN za ljudska prava su izabrane, ili ponovo izabrane, Sjedinjene Države, Egipat, Ruanda, Tunis, Irak, Saudijska Arabija, Kina, Južna Afrika, Brazil i Kuba.

XS
SM
MD
LG