Linkovi

Komunistička partije Rusije nastoji da se podmladi


Sada već u poznim godinama, pripadnici Komunističke partije u Rusiji nastoje da pridobiju mlađe naraštaje, kroz pop kulturu i podržavanjem njihove zabrinutosti u vezi sa korupcijom u zemlji i velikim razlikama u primanjima. Međutim, za oživljavanje ideala i vrednosti Lenjinove partije, možda će biti potrebno više od mlade generacije.

Komunistička partija Rusije, naslednik organizacije koja je rukovodila Sovjetskim Savezom, uskoro obeležava 95 godina od osnivanja svog Pionirskog pokreta.

“Čitava grupa se danas pridružila Komsomolu. To su momci koje smo primili u Pionire, pre izvesnog vremena. A nedavno se partiji priključilo 60 hiljada pripadnika mlađe generacije. Organizacija živi i napreduje”, kaže Genadij Zjuganov, predsednik Komunističke partije Rusije.

Međutim, Komunistička partija, baš kao i njen 73-godišnji lider, sve je starija.

“Tvrdnja da je Komunistička partija “partija penzionera” je prilično tačna, ali samo delimično, jer dolazi do smene generacija. Starije generacije odlaze, iako nevoljno i uz otpor”, primećuje Igor Petrigin Rodionov, član te stranke.

Komunistička partija Rusije koristi slike iz popularne zapadnjačke kulture u pokušaju da privuče mlade ljude. Ali “prodati” komunističke ideje modernoj ruskoj omladini nije mali izazov.

"Niko ne može da kaže da je komunizam bio dobar ili loš. Nemoguće je vratiti se u komunizam, kao što je nemoguće vratiti se u prošlost ili vratiti već isceđenu pastu za zube u tubu", smatra jedan ruski student.

Zabrinutost zbog korupcije i sve veće nejednakosti okuplja neke mlade Ruse, ali to ne znači da će se okrenuti komunističkoj ideologiji svojih dedova.

“Ne prihvaraju svi ideju o oživljavanju sovjetske prošlosti, ali kako pokazuju društvene studije, ideja o socijalizmu, socijalnoj pravdi kao i pozitivano gledanje na sovjetsku prošlost počinju da preovlađuju među mladima”, ističe Andrej Kličkov, lider ogranka Komunističke partije u Moskovskoj dumi.

Da bi ulili novu energiju partiji, ruski komunisti mogli bi prvi put posle 24 godine da izaberu novog lidera. Jedan od kandidata je i Kličkov, koji je kao partijski kandidat u trci za gradonačelnika Moskve.

“O lideru stranke će odlučiti partijski Kongres, a ta će odluka biti doneta uskoro”.

Bez obzira ko će biti na čelu nove generacije, retki su oni koji veruju da bi nekadašnja revolucionarna partija Vladimira Iljiča Lenjina mogla da bude konkurencija ruskoj vladajućoj eliti.

Komunistička partija podržava Kremlj kada je reč o unutrašnjoj, ali i kada je reč o spoljnoj politici.

XS
SM
MD
LG