Linkovi

Rusija i dalje problem za Trampovu Belu kuću


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Saradnici predsednika Donalda Trampa i dalje brane njegove nedavne komentare na Tviteru u kojima je optužio bivšeg predsednika Baraka Obamu da je naredio prisluškivanje telefona u Trampovoj kuli u Njujorku, tokom prošlogodišnje predizborne kampanje. Obama je negirao te optužbe, kao i bivši direktor američkih obavještajnih službi Džejms Kleper. Trampove optužbe predstavljaju najnoviji obrt u dugoj sagi koja se tiče veza između Trampove kampanje i Rusije tokom prošlogodišnjih izbora.

Predsjednik Donald Tramp iznenadio je juče grupu turista u Bijeloj kući, koja je ponovo otvorena za posjetioce posle višenedeljne pauze.

U međuvremenu, u prostoriji u kojoj se održavaju konferencije za novinare, Trampov portparol Šon Spajser branio je nedavne predsjednikove tvitove u kojima je optužio bivšeg predsjednika Baraka Obamu da je prisluškivao telefone u Trampovoj kuli. Novinari su pitali Spajsera da li ima dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje predsjednika Trampa.

“Najpametniji i najpromišljeniji način da se riješi ta situacija je da obavještajni odbori Predstavničkog doma i Senata, koji već sprovode istragu, ispitaju to i drugo curenje povjerljivih informacija”, odgovorio je Trampov portparol.

Obama je negirao Trampove optužbe, kao i bivši direktor obavještajnih službi Džejms Kleper.

“Ni jedan dio obavještajne zajednice nije prisluškivao Trampovu kulu tokom kampanje”.

Tramp je zatražio istragu svojih optužbi protiv Obame, ali se postavlja veliki broj pitanja o tom potezu, kaže pravni analitičar Alen Morison.

“Prvo pitanje nije pravno, već činjenično. Da li su te optužbe osnovane? Za sada nema dokaza osim sumnji, što nije dovoljno da se pokrene istraga”.

Obavještajni odbori u Kongresu i Federalni istražni biro počeli su da istražuju moguće veze Trampove kampanje i ruske vlade. Međutim, demokrate, među kojima je i senatorka Dajen Fajnstajn, traže širu, nezavisnu istragu.

“Od suštinske je važnosti da Amerikanci imaju povjerenja u tu istragu i da nema nikakvog konflikta interesa ili političkog uticaja”.

Republikanski senator Čak Gresli smatra da je prerano za takvu istragu.

“Postoje situacije kada je imenovanje specijalnih savjetnika adekvatno, ali je sada prerano govoriti o tome”.

Kontroverza u vezi sa Rusijom politički je problem za Trampovu Bijelu kuću, kao i njegovo dalje oglašavanje na Tviteru, smatra republikanski strateg Džon Fieri.

“Nije mi jasno da li je to dio usaglašene strategije ili je jednostavno riječ o njegovoj prirodi. Takođe nije jasno da li će ovo da se smiri ili je reč o redovnoj pojavi na koju moramo da se priviknemo”.

U međuvremenu, članovi Kongresa ubrzano pokušavaju da pronađu odgovore na brojna pitanja o ruskom mešanju u američke izbore, te o Trampovim za sada neosnovanim tvrdnjama.

Senatori i kongresmeni iz obaveštajnih odbora su proteklih dana posetili sedište Centralne obaveštajne agencije, blizu Vašingtona, da bi proučili obaveštajne podatke o ruskim hakerskim napadima usmernim protiv demokratska kandidatkinje Hilari Klinton.

Planirani su i pretresi u Kongresu narednih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG