Linkovi

Neonacistički huliganizam veliki problem u Rusiji


Sukob ruskih i engleskih navijača u Francuskoj
Sukob ruskih i engleskih navijača u Francuskoj

Posle novih sukoba ruskih i engleskih navijača u Lilu, jednom od gradova domaćina utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu, UEFA je zapretila isključenjem reprezentacije Rusije sa šampionata, koji je počeo 10. juna,a završava se 10. jula. Rastu strahovanja pred Svetsko prvenstvo 2018, čiji je domaćin Rusija, pošto postoje dokazi o povezanosti huligana i ekstremno desničarskih političkih grupa.

Snimljeni kamerom zakačenom na opasač, ruski huligani su prošle nedelje sejali strah na ulicama Marseja. Jedan od engleskih navijača je pao na zemlju, posle čega su ga šutirali. Druge su jurili i napadali. Kriminolog Alberto Testa kaže da je taj snimak deo propagande huligana.

“Rusija ima veliki problem sa neonacističkim huliganizmom. To nije nova pojava, ali Evropsko prvenstvo je savršena pozornica za njih da se pročuju, jer to pospešuje njihovu narcisoidnost”.

Ruski ultranacionalistički navijači doživljavaju sebe kao nekog ko na neki način vodi geopolitičke bitke Kremlja, samo u malom.

“Neki od njih služili su u vojsci. Obično su veoma dobri u boksu i borilačkim veštinama. A vrlo pažljivo, do detalja planiraju nasilje“, ističe Testa.

Imaju čak i podršku nekih vladinih zvaničnika. Zakonodavac i član izvršnog komiteta Fudbalskog saveza Rusije Igor Lebedev napisao je na svom Tviter nalogu posle obračuna u Marseju: „Svaka čast momci, smo tako nastavite!“ Posle toga je demantovao da podržava nasilje, i svalio krivicu na francusku policiju.

"Ispostavilo se da su potpuno nesposobni da se pripreme i organizuju tako veliki sportski događaj, kao što je Evropski šampionat”.

U Moskvi, ruski navijači imaju podršku.

"Ti ljudi su patriote, brane svoju čast".

"Mislim da bi kažnjavanje samo ruske strane bilo nepravedno, jer su Englezi započeli tuču između navijača".

Analitičari navode da širom Evrope, grupe nasilnih navijača postaju sve organizovanje, a da su mnoge od njih usko povezane se ultradesničarskim političkim grupama, kao što je anti-islamski pokret Pegida.

“To je nastalo u Nemačkoj, od pravih neonacističkih huligana, takozvanih 'Novih lovaca’. Međutim, imaju ogranak i ovde u Velikoj Britaniji, Pegida UK, koju naravno predvodi bivši huligan”, kaže Testa.

Rusija treba da bude domaćin Svetskog kupa u fudbalu 2018. Zbog poteza ruskih navijača u Francuskoj, strahuje se za bezbednost.

Na Svetskom prvenstvu, ova grupa će predstavljati opasnost. Međutim, inistiram na tome da može da bude opasno i zbog engleskih huligana”.

Testa se plaši da dobro organizovani huligani i ultradesničarske političke snage ne budu još više u dosluhu, a da im meta ne budu samo rivali, već i politički protivnici i manjine.

XS
SM
MD
LG