Linkovi

Rusija, Ukrajina i EU postigle sporazum o gasu


Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rukuje se sa ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom posle razgovora u Briselu, 30. oktobra 2014.
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rukuje se sa ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom posle razgovora u Briselu, 30. oktobra 2014.

Odlazeća Evropska komisija je svoj posljednji radni dan zaključila dugo očekivanim i još duže pregovaranim sporazumom o snabdijevanju ruskim gasom Ukrajine ali i Evrope.

Riječ je o završnici posla dugog pola godine, gdje je uložena sva pregovaračka sposobnost evropskih posrednika.

"Nema razloga da se Evropljani smrzavaju ove zime. Očekujem da sve strane, i snabdijevač i tranzitna zemlja, u potpunosti pridržavaju onoga što je ovdje dogovoreno i da se ponašaju kao partneri na koje se može osloniti”.

Tako se javnosti obratio Žoze Manuel Barozo nakon svoga zadnjeg angažmana kao predsjednik Evropske komisije - satima je posredovao, zajedno sa komesarom Otingerom, telefonirao ukrajinskom predsjedniku, davao političku težinu pregovorima... Konačno, nakon šest mjeseci teške rovoske borbe, jasno začinjene politikom, sporazum je postignut.

Uz pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda, EU i para koje zaradi ukrajinski Naftogaz, ovog vikenda Ukrajinci plaćaju Moskvi 1, 45 milijardi dolara, do kraja decembra još 1,65 milijardi i to će im osigurati snabdijevanje gasom, tačnije, 4 milijarde kubnih metara gasa do marta naredne godine, što bi trebalo biti dovoljno za ukrajinske pptrebe i omogućiti nesmetan tok gasa prema EU. Gas će plaćati 100 dolara jeftinije nego što su to tražili Rusi, ali, tvrde iz Kijeva, 100 dolara više nego što je cijena na tržištu.

"Ozbiljna količina gasa će sada da ide preko Ukrajine za evropske članice", istakao je evropski komesar za energiju, Ginter Otinger.

"Ovaj protokol daje ključne uvjete za snabdijevanje gasom od novebra do marta naredne godine”, saopštio je ruski ministar energetike, Aleksandar Novak.

"Zajedno sa Komisijom, uspjećemo da obezbjedimo finansiranje kako bi neophodne količine gasa došle u Ukrajinu i dalje do EU", naveo je ukrajinski ministar energije Jurij Prodan.

Da, sve to lijepo zvuči, ali ne bi bilo prvi put da jedna od strana, iz ovih ili onih razloga, ostavi Evropljane bez gasa usred zime, čisto da ih podsjeti da nije sve u novcu, nešto je i u strateškim adutima poput energije, koje Evropa, kao ni Zapadni Balkan, nema dovoljno.

I još jedna stvar- šsta će biti nakon marta naredne godine? Budući poslovni odnosi će biti odredjeni presudom Arbitražnog suda u Stokholmu, dogovoreno je u Briselu, što samo po sebi govori o stepenu povjerenja medju akterima ove priče.

XS
SM
MD
LG