Linkovi

Rublja nastavlja da pada


Žena prolazi pored menjačnice u Moskvi pre nekoliko dana, kada je za dolar moglo da se dobije svega 56,5 rublji...
Žena prolazi pored menjačnice u Moskvi pre nekoliko dana, kada je za dolar moglo da se dobije svega 56,5 rublji...

Ruskoj nacionalnoj valuti nije pomogla ni odluka ruske centralne banke da osnovnu kamatnu stopu sa 10,5 podigne na čak 17 odsto...

Vrednost rublje ponovo je pala, uprkos činjenici da je Centralna banka Rusije znatno podigla osnovnu kamatnu stopu, upravo u cilju obuzdavanja sunovrata nacionalne valute.

U jednom trenutku, rublja je danas vredela tek 80. deo dolara, odnosno 1 evro cent, pre nego što se pred kraj radnog dana na Moskovskoj berzi delimično povratila.

Rublja je od početka godine izgubila skoro 60 odsto svoje vrednosti u odnosu na ključne svetske valute.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa najvišim finanijskim zvaničnicima svoje zemlje o krizi, a pad vrednosti ruske valute nije sprečila ni odluka centralne banke da podigne osnovnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, što je najveći skok te vrste u poslednjih 16 godina.

Neki ekonomski analitičari kažu da bi Rusija uskoro mogla da uvede kontrolu izlaska iz zemlje novca namenjenog investicijama.

Kremlj pokušava da uveri građane da je pad vrednosti rublje privremen, ali se kriza po svemu sudeći neće završiti tako brzo.

Centralna banka juče je saopštila da bi infalcija mogla da dostigne 11,5 odsto u prva tri meseca 2015, a za sledeću godinu prognozira pad ekonomskog rasta, koji - u slučaju da se sadašnje niske cene nafte na svetskim berzama zadrže - može da bude dramatičan.

XS
SM
MD
LG