Linkovi

Rozenstajn: Specijalni tužilac će imati punu nezavisnost


Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn svedoči na Kapitol Hilu 13. juna 2017.
Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn svedoči na Kapitol Hilu 13. juna 2017.

Pre nego što je sekretar za pravosuđe počeo da svedoči u Kongresu, pažnja medija i javnosti preusmerena je na pitanje da li će predsednik Donald Tramp pokušati da otpusti bivšeg direktora FBI-aja Roberta Malera, kojeg je Sekretarijat za pravosuđe prošlog meseca postavio da vodi federalnu istragu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore. Sešnsov zamenik, Rod Rozenstajn je na ranijem pretresu u Senatu poručio da nema osnova za Malerovo otpuštanje.

U centru pažnje političkih i medijskih krugova u Vašingtonu u utorak se našla još jedna neočekivana vijest iz Bijele kuće – da bi predsjednik Tramp mogao da naloži da se otpusti specijalni tužilac koji istražuje miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore i moguće veza Trampove kampanje i zvaničnika u Moskvi. Tu mogućnost najavio je jedan od Trampovih bliskih prijatelja, direktor konzervativne medijske organizacije Njuzmeks, Kristofer Radi.

Roberta Malera, bivšeg direktora FBI-ja, jedino bi mogao da otpusti sekretar za pravosuđe koji se međutim izuzeo iz ruske istrage, pa bi o tome odlučivao njegov zamjenik Rod Rozenstajn.

Na jutrošnjem pretresu u Senatu, Rozenstajn je poručio senatorima da nema razloga da se Maler otpusti.

“Da li ste vidjeli bilo kakav dokaz koji bi predstavljao dobar razlog da se otpusti specijalni tužilac Maler?” pitala je demorkatska senatorka Džin Šahin.

Nisam”, odgovorio je Rozenstajn.

“Da li ste specijalnom tužiocu obezbijedili punu nezavisnost od Sekretarijata za pravosuđe da vodi istragu?”, pitala je dalje Šahin.

“Direktor Maler će imati punu nezavisnost koja mu je potrebna da adekvatno sprovede istragu”, kazao je Rozenstajn.

“Ako bi vam predsjednik Tramp naredio da otpustite specijalnog tužioca, šta biste uradili?”, postavila je pitanje republikanska senatorka Suzan Kolins.

“Neću poslušati ni jednu naredbu ako ne vjerujem da je zakonita i adekvatna. Ako nema dobrog razloga, ne bi bi mi bilo važno šta drugi govore”.

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn ocijenila je da bi eventualna odluka o Malerovom otpuštanju bila katastrofalna.

“Vjerujem da bi to uništilo i ono malo povjerenja u predsjednikove procjene. Koliko razumijem to ne bi moglo da bude urađeno bez vašeg pristanka?”.

"Da, to je tačno."

"I kao što ste rekli, vi na to ne biste pristali u trenutnoj situaciju – zato što nema razloga”.

“Da, to je tačno."

"Znači, to pitanje je riješeno?”.

" Što se mene tiče, jeste. Ja sam ga postavio i ostajem pri svojoj odluci. To je bila ispravna odluka pod tim okolnostima i ja ću braniti integritet te istrage”, naveo je Rozenstajn.

Da bi otpuštanje Roberta Malera bio loš potez saglasni su i republikanski lideri.

"Najbolje je pustiti Roberta Malera da radi svoj posao“, ocenjuje Pol Rajan, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Vodeći demokratski kongresmen u Odboru za obavještajne poslove, Adam Šif, otišao je korak dalje i na Tviteru najavio da će, u slučaju da predsjednik otpusti Malera, Kongres odmah da ga postavi za nezavisnog tužioca.

Iz Bijele kuće danas je saopšteno da Kristofer Radi govori u svoje ime, dok je predsjednik tvitovao: Lažne vijesti su na vrhuncu. Gdje je njihovo izvinjenje meni zbog svih netačnih priča”.

XS
SM
MD
LG