Linkovi

Tajni život korenja na izložbi u SAD


Izložba " Tajni život korenja" u Botaničkoj bašti u Vašingtonu
Izložba " Tajni život korenja" u Botaničkoj bašti u Vašingtonu

U Botaničkoj bašti u Vašingtonu, izložene su brojne biljke zajedno sa korenom, gde može da se vidi šta se događa pod zemljom i koje koristi pružaju ekosistemu.

Korenje biljaka igra veoma važnu ulogu u životu naše planete. Preko njih biljke upijaju vodu i hranljive sastojke, koji su im neophodni za rast i ukopavanje u zemlju, čime se sprečava erozija. U Botaničkoj bašti u Vašingtonu, izložene su brojne biljke zajedno sa korenom, gde može da se vidi šta se događa pod zemljom i koje koristi pružaju ekosistemu.

Izložba je nazvana : OTKIVEN JE TAJNI ŽIVOT KORENJA. Posetioci su iznenađeni izloženim primercima :

“Reagovala sam slično sinu : ‘ Izložba korenja ? To je dosadno ! I onda uđete u baštu i zapanjite se. “

Korenje prerijskih trava i one same, izgleda kao da rastu na poljoprivrednom dobru. Ova neočekivana scena daje snažnu poruku – korenje je osnova života.

“Korenje uzima hranljive sastojke, upija vodu i omogućava biljkama sintezu i proizvodnju šećera. Mi veoma zavisimo od biljaka, bilo da ih jedemo ili jedemo životinje koje se njima hrane“, kaže kustos Botaničke bašte Suzan Pel.

Neke od tih trava rastu uz jestive biljke, kao što je soja, koja je veoma važna za druge biljke.

Soja ima ove male izrasline u kojima se nalaze bakterije koje upijaju azot. To znači da pomažu da i okolne biljke dobiju azot, koji im inače ne bi bio dostupan “, kaže Pel.

Te male izrasline pomažu biljkama da rastu. Izložba se dopada posetiteljki iz Floride, koja sada bolje razume kako biljke stradaju kada nastane sušni period na američkom srednjem zapadu, gde korenje dopire duboko u zemlju.

“Koren se razvija tako duboko da bi došao do vode za opstanak. Zapanjena sam“, navodi posetilac Luisa Bajlan.

Susan Pel se nada da će posetioci više ceniti prirodni sistem i neophodnost da se zaštiti imajući u vidu važne tekuće ekološke probleme.

XS
SM
MD
LG