Linkovi

Kulinari gaje pčele zbog meda na meniju


Na krovu hotela Fermont u Vašingtonu, kulinari Ian Bens i Aron Veber, zadužen za peciva i kolače, uzgajaju pčele.
Na krovu hotela Fermont u Vašingtonu, kulinari Ian Bens i Aron Veber, zadužen za peciva i kolače, uzgajaju pčele.

Dva vrhunska majstora kuhinje bukvalno su podigla na viši nivo trend kupovine i konzumiranja lokalno proizvedene hrane. Deset spratova iznad svog restorana, oni imaju tri košnice, koje prozivode lokalni med, koji je u ponudi na njihovom meniju.

Visoko na krovu Fermont hotela u srcu Vašingtona, dva lokalna kuvara gaje pčele.

Kuvar Ian Bens i glavni poslastičar Eron Veber želeli su da imaju pristup svežem, lokalno proizvedenom medu, kako bi ga koristili u svakodnevnom jelovniku hotelskog restorana. Tako su pre dve i po godine, napravili tri košnice na krovu i od tada skupljaju „tečno zlato“.

Oni procenjuju da u svakoj košnici, u vreme kada ima najviše nektara u cveću – od maja do kraja jula – stanuje između 60 i 90 hiljada pčela. Svaka košnica sastoji se od izvesnog broja drvenih kutija koje su poređane jedna na drugu.

Svaki od ovih delova ima svoje ime, tu su podnjača, plodište, medište, telo košnice i poklopac“, kaže Bens.

Svaka jedinica sadrži deset pravougaonih okvira u kojima pčele grade saće. One koriste tu strukturu da očuvaju jaja i prikupe med i polen za jelo. Kako se svaka od rupa u saću puni medom, pčele je zatvaraju voskom i sele se na više spratove košnice, puneći nove rupe u saću.

Bens priča da je počeo da se bavi pčelarstvom iz više razloga.

„To je veoma važno za čovekovu sredinu, zapravo je šansa da se po malo vratimo prirodi. Obojica volimo taj bazični proces čiji je rezultat hrana. Med je jedan od najosnovnijih sastojaka sa kojima su ljudi počeli da kuvaju“, navodi Ian Bens.

Svakog meseca tokom toplih meseci, Bens i Veber uklanjaju popunjene okvire kako bi pokupili med. Nakon toga saće nose u kuhinju da bi iscedili med.

Tanak sloj voska kojim je med zavoren uklanja se i kasnije koristi za prirodne proizvode za kožu poput balzama za usta, prozvoda za zaštitu od sunca i granula za čišćenje lica koje hotel poklanja svojim važnim gostima.

Veber nosi saće u mašinu za cedjenje meda. Ovaj metod pomaže da saće ostane netaknuto u okviru kako bi pčele mogle ponovo da ga koriste. Ovog popodneva iscedili su oko 22 kilograma svežeg meda koji će početi da koriste za jela na svom meniju.

Danas služe med sa lokalnim specijalnim vrstama sireva i koriste ga za pravljenje sladoleda od pralina za meni sa dezertima. Oni takodje koriste med za piće tipično za ovaj hotel nazvano BiTini, sastavljeno od meda, vanila votke i svežeg soka od limuna.

Od kako su Bens i Veber počeli projekat urbanog pčelarstva, drugi hoteli širom Sjedinjenih Država i sveta inspirisani su time kao zdravom i ekološki održivom alternativom za proizvodnju svežeg, lokalnog meda.

XS
SM
MD
LG