Linkovi

Rompuj: Moje prisustvo na Brdu kod Kranja ne bi doprinelo uspehu konferencije


Kako prenose srpski mediji, predsjednik Boris Tadić neće prisustvovati konferenciji na Brdu kod Kranja jer delegacija Kosova na tom skupu neće biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

A danas poslijepodne je i predsjednik Evropskog vijeća, Herman Van Rompj prekinuo danima dugu dilemu da li će se pojaviti na sutrašnjem skupu balkanskih lidera na Brdu kod Kranja. Iz njegovog ureda je saopšteno da predsjednik neće doći, ali da pozdravlja svaki vid saradnje na Zapadnom Balkanu.

Već par dana u i oko Evropskog vijeća se postavlja pitanje - hoće li predsjednik Evropskog vijeća doći na Brdo kod Kranja i tako skupu dati još veću, evropsku važnost. Tačnije, pitanje se postavljalo do danas poslijepodne, kada je iz ureda Van Rompuja saopšteno da on ne ide na konferenciju.

Umjesto toga, ukratko je poručio njenim učesnicima - "Pozdravljam sve inicijative koje promovišu saradnju na Zapadnom Balkanu, uključujući i konferenciju koja će se sutra održati na Brdu kod Kranja. Saradnja je od najvećeg značaja za cijelu Evropu. U tom kontekstu, planiram posjetiti region što je prije moguće".

Nije, dakle, pomoglo ni ubedjivanje slovenačkog premijera Pahora da bi prisustvo predsjednika bilo od iznimne važnosti.

U "vaganju" odluke je bila "teža" činjenica da zbog neprihvatanja zvaničnog predstavljanja kosovske države, od skupa odustaje predsjednik Srbije, Tadić. Vidjevši, kako kažu izvori bliski Van Rompuju, da njegovo prisustvo u ovim okolnostima ne može znatnije doprinijeti uspjehu konferencije, predsjednik Evropskog vijeća je odustao od putovanja.

Vjeruje se, uz ovo, da bi ova odluka mogla navesti i predsjedavajućeg Vijećem ministara EU, španskog ministra vanjskih poslova Moratinosa, da takodje odustane od puta.

Za sada je, sa evropske strane, potvrdjeno učešće samo komesara za proširenje, Štefana Filea.

XS
SM
MD
LG