Linkovi

Obama i Romni na globalnom forumu


Bivši predsednik Bil Klinton predstavlja republikanskog predsedničkog kandidata, Mita Romnija na skupu Klintonove globalne inicijative u Njujorku, 25. septembar 2012.
Bivši predsednik Bil Klinton predstavlja republikanskog predsedničkog kandidata, Mita Romnija na skupu Klintonove globalne inicijative u Njujorku, 25. septembar 2012.

Američki predsednik i njegov republikanski rival na predsedničkim izborima govorili su sinoć na forumu u Njujorku, čiji je domaćin bivši predsednik Bil Klinton

Američki predsednik Barak Obama i njegov republikanski suparnik Mit Romni, nakon pojave na sinoćnjem globalnom forumu u Njujorku, čiji je domaćin bivši predsednik Bil Klinton, danas nastavljaju predsedničku kampanju.

Romni je rekao liderima na forumu da lenjost, siromaštvo i državna korupcija potpiruju gnev medju mladima širom Bliskog istoka. On je ukazao da bi promocija radnih mesta i slobodnog preduzetništva bila „viši prioritet“ ukoliko on bude izabran za predsednika.

„Ništa što mi kao nacija možemo da uradimo, neće promeniti život i te zemlje, efikasnije i trajnije nego uvid u ono što je u temeljima same američke ekonomije. A to je činjenica da slobodan narod, koji traga za srećom na sopstvene načine, gradi jaku i prosperitetnu naciju.“

Romnijevi planovi obuhvataju upućivanje inostrane pomoći u zemlje u razvoju koje ukinu trgovinske barijere i otvore svoja tržišta za američke investicije. U svom govoru na forumu, predsednik Obama je objavio nove programe protiv trgovine ljudima, koju je nazvao ropstvom modernog doba.

„To treba da brine svakog pojedinca, jer je sramota za čovečanstvo. Treba da brine svaku zajednicu, jer cepa društveno tkivo. Treba da brine svaki biznis, jer izokreće tržišta. Treba da brine svaku naciju, jer ugrožava javno zdravlje i podstiče nasilje i organizovani kriminal.“

Novi programi koje je najavio predsednik Obama obuhvataju i jačanje zakona koji sprečavaju federalne institucije da angažuju radnike koji su žrtve trafikinga.
I predsednik i Mit Romni danas vode kampanju u državi Ohajo na Srednjem zapadu - jednoj od nekoliko ključnih država za pobedu na izborima 6. novembra. Najnovije ankete ukazuju da Romni zaostaje i u tim državama i širom zemlje.
XS
SM
MD
LG