Linkovi

Romni pokušava da oživi kampanju


Romney
Romney

Bivši guverner Masačusetsa posle dve teške nedelje pokušava da "resetuje" svoju kampanju dok je prema najnovijim anketama predsednik Obama u vodjstvu.

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni je tokom gostovanja na TV mreži na španskom jeziku “Univision” u nadi da pridobije glasove hispanske zajednice pokušao da umanji štetu koja je naneta njegovoj kampanji:

“Moja kampanja je 100 odsto u Americi i zabrinut sam za njih. Brine me što je u poslednje 4 godine život za Amerikance postao teži”.

Romni je u defanzivi posle objavljivanja tajno snimljenog videa sa večere za prikupljanje sredstava u maju, na kojem je republikanski kandidat pokazao nepoštovanje za Obamine pristalice.

Romni je rekao da će 47 odsto birača u svakom slučaju podržati aktuelnog predsednika jer zavise od vladinih beneficija i sebe vide kao žrtve:

“Moj posao nije da se brinem o tim ljudima. Nikada neću uspeti da ih ubedim da moraju da preuzmu ličnu odgovornost za svoje živote”.

Predsednik Barak Obama je na taj komentar odgovorio tokom gostovanja u emisiji Dejvida Letermana:

“Kada upoznam nekog republikanca dok putujem zemljom, oni su vredni, porodični ljudi kojima je stalo da ove zemlje i ja očekujem da ako želite da budete predsednik, onda morate da radite za sve ljude, ne samo za neke”.

Analitičari, poput istoričara Alena Lihtmana, kažu da je Romnijeva opaska štetna, barem na kratko vreme:

“A onda napravi ogromnu grešku zbog pretpostavke da može da govori stvari u tajnosti. Znamo da se u današnje vreme sve fotografiše i snima i da ne možete da otpišete pola Amerikanaca kao zavisnike o vladi koji ne plaćaju porez”.

Komentar bi takođe mogao negativno da se odrazi na Romnijevu kampanju, jer birači već smatraju da je predsednik Obama dopadljiviji od njegovog rivala, kaže Piter Braun sa univerziteta Kvinipijak:

“Srazmera dopadljivog i nedopadljivog je za njega postala povoljnija i glasači smatraju da Obama bolje razume njihove potrebe i živote od Romnija, što je problem za rivala”.

Predsednik Obama je posle nacionalnih konvencija dobio malu prednost u istraživanjima javnog mnjenja, a postoji mogućnost da profitira od sve bolje javne percepcije ekonomskog stanja, kaže Alen Lihtman:

“Ekonomija je bila oblast u kojoj je Romni imao prednost nad Obamom. To sad više nije slučaj i po gotovo svim pitanjima – dopadljivosti, nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici, zdravstvu – Obama vodi”.

Romnijeva najbolja i možda poslednja šansa da pridobije simpatije građana biće predstojeće debate, kaže Piter Braun:

“Nalazimo se u poslednjem krugu trke i predsednik je u vođstvu. Neki događaji će Romniju možda omogućiti da promeni status kvo”.

Pored predsedničkih debata, Amerikanci će moći da prate i jednu potpredsedničku debatu na kojoj će se suočiti potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden i republikanski potpredsednički kandidat, Pol Rajan.
XS
SM
MD
LG