Linkovi

Usvojena Deklaracija o Dunavskoj strategiji


Predsednik Evropske komisije i premijer i predsednik Rumunije na otvaranju samita o Dunavskoj strategiji u Bukureštu
Predsednik Evropske komisije i premijer i predsednik Rumunije na otvaranju samita o Dunavskoj strategiji u Bukureštu

Na samitu u Bukureštu danas je usvojena Deklaracija o evropskoj strategiji za region Dunava u kojoj su visoki funkcioneri 14 podunavskih zemalja podržali angažovanost u ostvarenju tog programa.

Usvojena politička Deklaracija predstavlja konačni akt posle niza susreta u podunavskim zemljama na kojima je razmatrana definicija buduće Dunavske strategije, koju su 2008. godine predložile Austrija i Rumunija.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, ocenio je da ta deklaracija "ima težinu" - jer je poslednja deklaracija pred objavljivanje Dunavske strategije 8. decembra i njeno prihvatanje od strane Evropske komisije. Đelić je izjavio da je Srbija prirodni deo Evropske unije i da će izrada evropske strategije za Dunav dodatno ojačati pozicije Beograda u Uniji.

On je istakao da će Srbija na Dunavu imati zajedničke projekte sa Rumunijom, Austrijom, Nemačkom, Madjarskom, Hrvatskom i Slovenijom. Posle razgovora sa rumunskim premijerom Emilom Bokom, Djelić je rekao da Srbija i Rumunija imaju zajednički interes u vezi sa razvojem Dunava, jer veliki deo granice dve zemlje ide duž te reke.

XS
SM
MD
LG