Linkovi

Kriza ne pogađa Rols-Rojs


Fantom model Rols-Rojsa na sajmu automobila u Detroitu, SAD
Fantom model Rols-Rojsa na sajmu automobila u Detroitu, SAD

Prema mnogim pokazateljima u svetu vlada ekonomska kriza. Uprkos tome, poznati britanski proizvođač luksuznih automobila Rols-Rojs, očekuje da će ove godine prodaja biti udvostručena. Tajna možda leži u činjenici da je Rols-Rojs nedavno otvorio prodajni punkt u Kini, gde mnogi bogataši žele taj statusni simbol na četiri točka.

Otkada je osnovan, pre više od jednog veka, Rols-Rojs je simbol luksuza. Taj trend održao se od najranijih modela do čuvene srebrne senke, ili silver šedou, koji je prvi put proizveden 1965.

Iz nove fabrike u mestu Gudvud, u engleskoj pokrajini Saseks, svakoga dana izlazi deset automobila sa cenom između 200 i 700 hiljada evra.

Rols-Rojs je sada u vlasništvu nemačkog BMW-a, a prodaja najbolje ide u Americi i Aziji. Nemački direktor kompanije, Torsten Miler-Otvos, predviđa da će se prodaja ove godine udvostručiti.

"Naše najveće tržište ove godine je u Sjedinjenim Državama, a drugo će biti po mom mišljenju u Kini", kaže Miler-Otvos.

U fabrici, radnik Džo Grinsted pažljivo uklanja sve nesavršenosti sa drvene oplate.

"S vremena na vreme dobijamo deo kola neke poznate osobe, kao što je Džeki Čen. Svi su bili uzbuđeni: ovo ide u Džeki Čenov auto", priča Grinsted.

Rols-Rojs kaže da raste i broj kola rađenih po narudžbi. Više od 80 odsto najskupljih modela tipa fantom sada imaju ugrađene elemente koje su tražili novi vlasnici. Najpopularnije su posebne kombinacije boja, vezovi na kožnim sedištima i oplata od egzotičnog drveta.

Došljakinja iz Poljske, Silvija Havrilik, radi za mašinom koja veze ukrase na sedištima.

"Obično vezem naš znak, ali ponekad izvezem ime i prezime ili neki drugi dizajn koji traži kupac", kaže Silvija.

Ali posebne narudžbe ne završavaju se sa tim.

"Ugrađujemo stočiće, televizore za zadnja sedišta… bilo šta što kupac traži da bi mu vožnja bila najudobnija moguća", dodaje ona.

Otvaranjem tržišta u Aziji Rols-Rojs je saznao da zahtevi kupaca nisu isti svuda u svetu, kaže urednik časopisa Auto Ekspres, Den Strong.

"Rols-Rojs ima veliku zaradu u Evropi od gradnje kola po narudžbi za one koji su spremni da čekaju na to. Ali na Dalekom istoku ljudi ih žele odmah, naročito novopečeni bogataši koji pre dve godine nisu mogli ni da sanjaju o novom Rols-Rojsu", kaže Strong.

Peking sada ima prodavnice ne samo Rols-Rojsa već i Jaguara i Bentlija pa ti skupi automobili više nisu retkost na njegovim ulicama.

XS
SM
MD
LG