Linkovi

Rolingstonsi večeras sviraju na Kubi


Rolingstonsi na medjunarodnom aerodromu Hoze marti u Havani, 24. marta 2016.
Rolingstonsi na medjunarodnom aerodromu Hoze marti u Havani, 24. marta 2016.

Četvorica članova benda stigla su juče, dan pred koncert, u Havanu – prestonicu komunističkog ostrva, na kojem je muzika ove grupe nekada bila zabranjena.

Kuba je danas, po drugi put ove nedelje, u centru pažnje. Posle istorijske posete američkog predsednika pre nekoliko dana, u Havanu su stigli i Rolingstonsi. Pripreme su uveliko u toku, a tamošnji državni mediji predviđaju da će na sportskom stadionu Sijudad Deportivo biti blizu pola miliona ljudi.

Od legendarnog benda nije se očekivalo ništa manje od legendarnog koncerta u Havani.

Četvorica članova benda stigla su juče, dan pred koncert, u Havanu – prestonicu komunističkog ostrva, na kojem je muzika ove grupe nekada bila zabranjena.

Rolingstonsi su iskoristili priliku otopljavanja odnosa Amerike i Kube i odlučili da neposredno posle istorijske posete predsednika Sjedinjenih Država, Baraka Obame, održe besplatni koncert.

“Mislim da će biti dobro jer, kao što ste rekli, oni nisu imali prilike da prisustvuju ovako velikom događaju i pre samo deset godina bi bilo iznenađujuće da se ovako nešto organizuje. Svako ko dugo živi ovde, zna to. Mislim da je Obama ostavio veoma dobar utisak ovde. On je odličan frontmen, rekao je neke interesantne stvari, bio je šarmantan i veoma smo srećni što smo došli ovde odmah posle njega”, kaže Mik Džeger, frontmen Rolingstonsa.

Kubanci bruje o eventualnom koncertu “Los Rolingsa” još od oktobra, kad je Mik Džeger posetio Havanu.

Edi Eskobar, osnivač jednog od samo nekoliko klubova u Havani sa živom svirkom, priseća se tajnih okupljanja na kojima je sa drugarima pokušavao da uhvati američke radio-talase kako bi slušali muziku grupa Rolingstons, Led cepelin, Dip parpl.

“Rolingstonsi u Havani? Pa to je san. Posle roka će, nadam se, da se otvori sve drugo – politika, ekonomija, internet. Mi smo 20 godina iza, apsolutno, svega. Muzika je kapija, otvorena kapija ka promenama”.

“Mladi treba da dolaze u kontakt sa muzikom koju ne znaju, jer tako mogu da razmenjuju, propoznaju i upoređuju razne kulture”, kaže ova Kubanka.

Rolingstonsi koncertom u Havani završavaju svoju „Amerika latina Ole“ turneju, tokom koje su nastupali u sedam latinoameričkih gradova.

Bend je najavio da će tokom posete Kubi, lokalnim muzičarima pokloniti instrumente i drugu muzičku opremu, koju su dobili od sponzora

XS
SM
MD
LG