Linkovi

Pola veka Roling Stonsa


S leva, Čarli Vots, Kit Ričards, Roni Vud i Mik Džeger u Londonu pred proslavu 50. godišnjice od prvog nastupa, 12. jul 2012.
S leva, Čarli Vots, Kit Ričards, Roni Vud i Mik Džeger u Londonu pred proslavu 50. godišnjice od prvog nastupa, 12. jul 2012.

Legendarni rok bend Roling Stons obeležava 50. godišnjicu od svog prvog nastupa u britanskom klubu "Marquee" davne 1962. godine.

Pre tačno 50 godina, 12. jula 1962. u britanskom klubu “Marki” (Marquee), Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons i još trojica muzičara nastupili su prvi put pod imenom “Roling Stouns”. Niko, pa ni sam Mik Džeger, nije se nadao da će taj bend napraviti revoluciju na muzičkoj rokenrol sceni, a još manje da će i posle 50 godina hitovi poput “Satisfaction” ili “Brown Sugar” biti svojevrsne rok himne.

To nam je bila zanimacija preko vikenda” i “bendovi tada nisu opstajali duže od 4 ili 5 godina”, kaže čuveni frontment “Roling Stonsa”, Mik Džeger opisujući kako su izgledale prve godine benda.

Pola veka od legendarnog nastupa u klubu "Marki" u londonskoj "Oksford Strit", obožavaoci će članove benda moći da gledaju na fotografijama, na izložbi “Roling Stonsi: 50”, koja se danas otvara u "Somerset hausu" u britanskoj prestonici.

Na izložbi može da se vidi i Džegerov citat iz 1963: “dajem Stonsima još oko dve godine”.

“U to vreme, to je bila prilično dobra procena koliko će bend opstati. Niko tada nije očekivao da bend potraje duže od 4, možda 5 godina, jer u to vreme niko nije verovao da rok muzičari mogu da imaju karijeru. To niko pre nije uradio. A i plaćene svirke su bile samo vikendom, tako da su preko nedelje svi radili nešto drugo, ali uvek je postojala nada da će od muzike moći da žive", priča Džeger.

Izložba fotografija i specijalna monografija prate uspon grupe mladih Britanaca od prvog koncerta 1962, do legendarnog muzičkog benda koji je izvršio snažan uticaj na rokenrol i pop kulturu. “Roling stonsi” su za pola veka u celom svetu prodali više od 200 miliona albuma, a vrhunac slave su doživeli krajem 1960-ih i sredinom 1970-ih, pre svega zahvaljujući albumima “Beggars Banket”, “Sticky Fingers” i “Exile on Main Street”.

Upitan kako Stonsi i dalje uspevaju da sviraju i posle 50 godina, Džeger je u intervjuu agenciji Rojters rekao da im obožavaoci pružaju inspiraciju.

“Ljudi vas ohrabruju i zainteresovani su za vas i hoće da vas gledaju. Da njih nema, ni mi ne bismo postojali. Uvek ih pitam “zašto ste još uvek tu?", objašnjava Mik Džeger.

Uspeh benda u velikoj meri leži i u poslovnom prijateljstvu Mika Džegera i Kita Ričardsa, koji su prijatelji još od detinjstva. Kada su osnovali “Roling Stonse” Džeger i Ričards su imali 18 godina, a Brajan Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina. Posle mnogih izmena u postavci, bend od početka 1990-ih čine Mik Džeger, Kit Ričards na gitari, bubnjar Čarli Vots i gitarista Roni Vud.

Džeger, međutim priznaje, da su promene u bendu zbunjujuće i za njih same.

“Bend opstaje uprkos brojnim promenama. Ne možemo ni da se setimo ko je bio basista na prvoj svirci.”

Džeger je dodao da se nada da će bend nastupiti ove godine u znak 50. godišnjice prvog koncerta, ali je demantovao da će to biti tokom Olimpijade u Londonu jer, kako kaže, još nisu spremni - iako prvi put posle pet godina sviraju zajedno na probama.
XS
SM
MD
LG