Linkovi

Rohani: Sporazum početak nove epohe


Iranski predsednik Hasan Rohani govori u Generalnoj skupštini UN
Iranski predsednik Hasan Rohani govori u Generalnoj skupštini UN

Iranski predsednik Hasan Rohani je juče izjavio da bi nuklearni sporazum šest svetskih sila i Irana trebalo da označi početak nove epohe i dovede do mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Obraćajući se prisutnima na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Rohani je rekao da postignuti nuklearni sporazum “ne znači da je posao završen, već da može i treba da posluži kao osnov za buduća dostignuća.“

"Ovaj nuklearni sporazum je, kao izvanredan primer pobede nad ratom, rasterao oblake neprijateljstva, eventualnih novih sukoba i tenzija na Bliskom istoku. On može i treba da označi novo poglavlje i dovede do pozitivnih rezultata u uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti u regionu."

Sporazumom, potpisanim u julu u Beču, Iran se obavezao da ograniči obim obogaćivanja uranijuma i preduzime druge mere kao garancije da neće proizvesti atomsko oružje.

Teheran je takođe pristao da međiunarodnim inspektorima omogući obiman pristup iranskim nuklearnim postrojenjima. U zamenu, SAD i američki saveznici će olakšati sankcije koje su nanele veliku štetu iranskoj privredi.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif pridružili su se juče u Njujorku, svojim kolegama iz Britanije, Kine, Francuske,Rusije I Nemačke na implementaciji sporazuma.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU, Federika Mogerini, koja je predsedavala razgovorima kaže da je bila ohrabrena jer su mnogi lideri koji su prisustvovali otvaranju zasedanja Generalne skupštine UN pohvalili nuklearni sporazum sa Iranom.

"Svi smo, rekla bih, zadovoljniji činjenicom da je sporazum, ocenjen od mnogih, ako ne I svih tokom govora u plenarnoj sali, ne samo kao dobar, solidan sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja već i kao veliki uspeh diplomatije i multilateralizma, te jasan pokazatelj da investiranje u sve to pruža konkretne i važne rezultate."

Tokom Rohanijevog obraćanja delegatima u Generalnoj skupštini, ispred sedišta Ujedninjenih nacija se okupilo više stotina demonstranata koji su njegovu vladu optuživali za brojna kršenja ljudskih prava.

Demonstranti kažu da je tokom Rohanijeve vladavine u Iranu pogubljeno više od 2 hiljade ljudi. Oni su takodje ukazali da Teheran sponzoriše terorističke grupe širom Bliskog istoka, uprkos Rohanijevoj reputaciji umerenog političara.

XS
SM
MD
LG