Linkovi

Rohani: Ponovni pregovori "nemaju smisla"


Iranski predsednik Hasan Rohani na konferenciji za novinare u Teheranu 17. januara 2017.
Iranski predsednik Hasan Rohani na konferenciji za novinare u Teheranu 17. januara 2017.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da neće razmotriti nove pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu sa dolazećom Trampovom administracijom koja je, u više navrata, kritikovala taj sporazum.

Na konferenciji za novinare na prvu godišnjicu potpisivanja sporazuma. Rohani je rekao da „nema smisla“ pokušavati da se sada ponovo pregovara o tome.

„Nuklearni sporazum je završen, odobrio ga je Savet bezbednosti UN i postao je međunarodni dokument“, izjavio je iranski predsednik. „To je multilateralni dogovor i novo pregovaranje nema smisla.“

Novoizabrani predsednik Donald Tramp je više puta kritikovao nuklearni sporazum, najnoviji put u nedeljnom intervjuu za londonski Tajms kada je rekao: “Nisam zadovoljan sporazumom sa Iranom. Mislim da je to jedan od najgorih sporazuma ikada sklopljenih”.

Dogovor koji je prošle nedelje postignut između Irana i nekoliko zapadnih zemalja ograničava iranske sposobnosti obogaćivanja uranijuma u zamenu za ublažavanje sankcija toj zemlji.

Iako nije pomenuo Trampa po imenu, američki predsednik Barak Obama oglasio se protiv odustajanja od sporazuma, upozorivši da je on dao “značajne i konkretne rezultate”. Obama je naglasio da “SAD moraju da imaju na umu da je taj dogovor rezultat višegodišnjeg rada i predstavlja dogovor između velikih svetskih sila a ne samo SAD i Irana.

Tokom predsedničke kampanje, Tramp je često insistirao na tome da bi ponovo pregovarao o sporazumu iako je u intervjuu u nedelju odbio da otkrije specifične planove kako bi pristupio tom pitanju sa Iranom.

Zvaničnici EU i Britanije takođe su ove nedelje naveli da ne podržavaju nove pregovore o nuklearnom sporazumu.

XS
SM
MD
LG